Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un drum de acces în Chișinău, construit în condiții de aranjare a licitației

© Sputnik / Мирослав РотарьРазбитые улицы Кишинева
Разбитые улицы Кишинева - Sputnik Moldova
Un studiu elaborat de specialiștii de la Expert-Grup constată că drumul de acces spre localitatea Humuleşti din municipiul Chişinău s-a desfășurat cu multe nereguli, admise de administraţia capitalei.

CHIŞINĂU, 12 mai — Sputnik. Construcția drumului de acces spre localitatea Humuleşti din municipiul Chişinău s-a desfășurat cu multe nereguli, atât la etapa tenderului, cât și în procesul de efectuare a lucrărilor, se constată în analiza efectuată de specialiștii de la Expert-Grup.

Experţii au analizat documentele cu privire la achiziția publică şi au constatat existența unor riscuri majore de aranjare a licitației.

Potrivit studiului, procesul de identificare a priorităților de lucrări capitale în municipiul Chișinău nu este transparent, în condițiile în care nu există un program bine stabilit care să identifice căile de comunicații prioritare pentru construcție și reconstrucție capitală.

„Prin urmare, nu este clar în baza căror necesități s-a luat decizia de construcție a traseului spre Humulești, o localitate cu puțin peste 200 de locuitori, în timp ce există multe alte drumuri proaste în municipiu cu trafic foarte intens", se menţionează în studiu.

Experţii au mai depistat în procesul de desfășurare a achiziției abateri procedurale. Nu a fost publicat planul de achiziții, iar sumele estimative pentru construcția drumului spre Humulești din plan erau de trei ori mai mari decât în anunțul de intenție publicat de autoritatea contractantă. De asemenea, nu a fost publicat și anunțul de atribuire a contractului, ceea ce încalcă legislația în vigoare.

Licitație cu înțelegere secretă

Кишинев Chișinău - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Istoria vie a Chişinăului, pe cale de dispariţie

La etapa de atribuire a contractului pentru acest traseu, au fost depistate un set de nereguli, ce relevă despre o posibilă licitație cu înțelegere secretă. Astfel, din cele trei companii care au depus dosarul pentru licitație, două au fost descalificate — "Lincons" SRL și S.A. "Edilitate", iar compania rămasă în concurs — ICS "Utiltrans Construct", a câștigat tenderul deși a oferit cel mai mare preț de ofertă și nu a prezentat întreg setul de documente necesare.

Compania care a oferit cel mai mic preț — "Lincons" SRL, a fost eliminată din concurs pe motiv că nu a corespuns cerințelor de calificare, și anume privind lipsa unor contracte cu valoare similară sau mai mare în ultimii trei ani.

„Totuși, Direcția generală transport public căi de comunicații (DGTPCC), instituția care a administrat licitația, trebuia să solicite de la companie informație despre efectuarea unor lucrări de o capacitate similară", relevă experţii.

Un alt aspect important care indică o înțelegere secretă este faptul că oferta comercială a companiei câștigătoare, în valoare de aproape 24 de milioane de lei, coincide practic cu suma estimativă din planul de achiziții pentru această lucrare — cu o diferență de doar 21 bani.

Дорога - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vor păţi firmele care reabilitează drumurile, dacă nu vor respecta contractul

„Din punct de vedere statistic, probabilitatea unei astfel de coincidențe este extrem de mică", a declarat Iurie Morcotîlo, unul din membrii echipei de monitorizare.

„Însăși reputația dubioasă a companiei care a câștigat licitația ridică multe semne de întrebare asupra corectitudinii procedurii respective. Și anume, semnele de întrebare asupra reputației țin de cei doi fondatorii acestei companii, ambii fiind implicați în trecut în tranzacții și activități dubioase", a continuat Morcotîlo.

Contractul de bază a fost ajustat după semnare

Ca alt factor de risc în achiziția dată poate fi indicat și ajustarea ulterioară a contractului de bază. Valoarea contractului respectiv a fost majorată prin două modificări până la suma de 29,3 milioane lei, sau cu 22% mai mult decât suma inițială. De asemenea, perioada de construcție a acestui drum a fost extinsă de la 9 luni la 2,5 ani, până la finele anului 2016.

Monitorizare a fost efectuată în cadrul unui proiect finanțat de Policy Association for an Open Society (PASOS), din Republica Cehă. În următoarea periaodă, Centrul Analitic Independent Expert-Grup va publica regulat rezultatele monitorizării procesului de reparație construcție a mai multor trasee din municipiul Chișinău, printre care Bd. Ștefan cel Mare, str. Alecu Russo, bd. Negruzzi și altele.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала