Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce zice CEC despre „cimitirul din listele electorale"

© RIA Novosti / Ruslan Shalapuda / Trecere la banca de fotografiiДосрочные парламентские выборы в Молдавии
Досрочные парламентские выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Mai multe surse media au informat recent că în listele electorale ar fi incluse un şir de persoane care au decedat cu mai mulţi ani în urmă.

CHIŞINĂU, 10 sept — Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a autosesizat pe marginea subiectului cu privire la identificarea unor persoane decedate în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) şi a iniţiat o procedură de control intern.

ЦИК - Sputnik Moldova
Politică
Avem deja un candidat oficial la preşedinţie

Potrivit CEC, în urma apariţiei în presă a respectivelor informaţii, a fost declanşată imediat o procedură de control intern „pentru a efectua verificarea datelor conținute în registru, iar în caz de confirmare să identifice cauzele".

S-a constatat că verificările făcute de un grup de jurnaliști au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în RSA. Aplicația on-line de pe pagina web a Comisiei reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfășurat, și nu situația la zi.

„La moment, putem declara, cu toată certitudinea, că, spre regretul nostru, doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA", a comunicat CEC.

Totodată, Comisia continuă examinarea acestui caz și deja a inițiat verificări complexe, cu antrenarea specialiștilor de la Serviciul Stare Civilă și Î.S. "CRIS Registru".

CEC își reiterează apelul către toate instituțiile implicate în procesul de evidență și documentare a populației: administrația publică locală, organele de stare civilă și ÎS „CRIS „Registru" să-și fortifice eforturile pentru actualizarea datelor despre cetățenii Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала