Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un moldovean a dat lovitura pe piața vinului din Franța - detalii

© Sputnik / Евгений ПанасенкоВино
Вино - Sputnik Moldova
Fermierul Vasile Lungu de la Trifești, Iași, a intrat în categoria "greilor" din industria vinului din Franta cu o investiție de milioane de euro care acum începe să rodească la maximum

CHIȘINĂU, 6 oct — Sputnik. Vasile Lungu este fermierul care deține unul dintre cele mai cunoscute branduri de vinuri din România — Crama Hermeziu, fiind cunoscut și ca unul dintre cei mai mari și mai serioși multiplicatori de sămânță, scrie Agrointel.

Cu 26 de etichete puse deja pe piață în ultimii trei ani, Vasile Lungu dă o nouă lovitură cu încă două etichete. Este vorba de spumante obținute după metoda tradițională, aceeași pe care o folosesc și producătorii francezi ai celor mai scumpe șampanii din lume.

День вина в Кишиневе, центральная площадь города - Sputnik Moldova
Vrei să mergi la Ziua Vinului: Vezi cum va fi vremea și programul manifestației

Lansarea spumantului de la Crama Hermeziu a avut loc sâmbătă, la Wine Culture — Vin la Cultură, noul târg de profil din Iași.

Thrubilo se numește spumantul Cramei Hermeziu, fiind prezentat la Wine Culture în varianta de spumant sec, obținut din Chardonnay.

"Diferența între spumant și spumos nu e doar la preț, de 15-20 de lei, ci și la calitate și modul de fermentație. Spumantul nostru este un Chardonnay brut, maturat. Consumul este în creștere, multe crame s-au apucat să facă. La orice masă ar trebui să consumăm un vin sec, spumant", spune Dan Vranescu, manager de vânzări la Crama Hernmeziu.

Vranescu spune ca este greșit să bei țuică înainte de masă pentru ca țuica este un digestiv și se bea după masă. Înainte de masă și în timpul mesei se bea spumantul pentru ca provoacă salivație și foame. Se consumă la orice masă, nu doar la sărbători ori nuntă.

Oenologul Gheorghe Crăciunescu, inginer vechi de peste 40 de ani în arta fermentației, a declarat ca șampania, spumantul, are o istorie impresionantă. Astfel, la o mănăstire în Franța, un călugăr observă primăvara săreau dopurile de la sticle. A găsit posibilitatea prin care să facă dopurile să nu mai sară, și astfel, a dezvoltat o afacere. La vremea aceea că șampania era vinul omului educat.

În 1830 se făcea prima șampanie în Țările Române, după modelul franțuzesc, dintr-un vin de-al nostru care a primit medalii de aur și a devenit cunoscut.

Vasile Lungu are 5 soiuri internaționale și 4 soiuri românești. Soiurile a câte 25 de hectare fiecare sunt Feteasca Neagră, Busuioaca de Bohotin, Traminerul, Sauvignon Blanc și Chardonnay.

Feteasca Albă, Feteasca Regală și Rieslingul de Rin sunt undeva într-o medie de 7-8 hectare fiecare.

Vasile Lungu a intrat în categoria "greilor" din industria vinului din Franta cu o investiție de milioane de euro care acum începe să rodească la maximum.

Ca și investiții majore, Vasile Lungu a cumpărat o combină de recoltat struguri care să suplinească forța de muncă tot mai puțină în zonă. Se așteaptă finalizarea ultimelor spațiilor noi, logistice și turistice de la cramă, iar din această toamnă, Crama Hermeziu se prezinta la comercializare și cu spumantul Thrubilo.

Un nume neobișnuit pe care însă îl găsim ca una din rădăcinile discutabile ale cuvântului "strugure", cu sinonim pentru "struguraș" sau "strugurel".

Ferma lui Vasile Lungu are o suprafață de circa 2.000 de hectare, aproape integral irigate, cu excepția celor peste 130 de hectare de viță de vie. Afacerea din agricultură se bazează pe multiplicarea de sămânță, include Crama Hermeziu și un vast și variat efectiv de animale de la bivoli, capre Saaen, oi de carne din rasă Suffolk, struți și diferite rase de găini, iepuri și porumbei.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала