Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova
Radio
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Industria tutunului împiedică aplicarea măsurilor antifumat

© Sputnik / Miroslav RotariIon Șalaru
Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Confruntarea dintre reprezentanții industriei tutunului și autoritățile din sănătate continuă. Primii vor cu orice preț să fie excluse sau amânate unele prevederi din Legea antifumat
Industria tutunului împiedică aplicarea măsurilor antifumat

Presiunile exercitate asupra politicienilor de către reprezentanții industriei tutunului dau ”rod”. Autoritățile din sănătate nu reușesc să aplice toate măsurile planificate pentru combaterea fumatului, viciu care provoacă boli de inimă, cancer, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni congenitale ale fătului și impotență. Opinia a fost exprimată de directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Șalaru, în cadrul interviului realizat de jurnalista Maria Dimineț, pentru radio Sputnik Moldova.

"Reprezentanții industriei tutunului au convins unii deputați ca să le promoveze modificări la legea 278 pentru a exclude anumite prevederi. În consecință, a fost amânată implementarea prevederii care interzice comercializarea țigărilor la o distanță mai mică de 200 de metri de instituțiile medicale și de învățământ. De asemenea, în urma presiunilor industriei tutunului, au fost exceptate de la lege o serie dintre produsele de tutun care nu ard", a precizat Ion Șalaru.

Aproximativ 900 de milioane de lei cheltuie statul, anual, pentru tratarea bolilor provocate de fumat. Legea antifumat a intrat în vigoare în data de 31 mai 2016.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала