Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Uimitor: Afacerea care îţi aduce pe an 20 de mii de euro la un hectar

© Sputnik / Владимир Трефилов / Trecere la banca de fotografiiMonede, bancnote, avere
Monede, bancnote, avere - Sputnik Moldova
Ai nevoie de un sol acid şi foarte acid, evitându-se solurile argiloase şi compacte, astfel încât producţia estimată poate ajunge la 8 - 12 tone pe an

CHIȘINĂU, 27 feb — Sputnik. O afacere cu afine poate fi sursa unui profit anual de 20.000 de euro la un hectar cultivat, iar producţia estimată poate ajunge la 8 — 12 tone de afine, relatează casepractice.ro.

Afinele sunt tot mai căutate datorită gustului şi proprietăţilor terapeutice. O investiție într-o plantaţie de afine poate ajunge la 17.000 — 18.000 de euro pe hectar. Numai arbuştii costă aproximativ 12.000 de euro.

Cei care vor să aibă o plantaţie productivă trebuie să opteze pentru două-trei soiuri diferite de afin, pentru că planta reacţionează mai bine la o polenizare încrucişată. Afinul are nevoie de sol acid şi foarte acid. Se plantează toamna, în octombrie — noiembrie, şi primăvara, cât mai devreme în zonele mai secetoase şi până în aprilie în zonele mai umede.

"Se recomandă plantarea doar în zonele cu sursă de apă sigură pentru irigare, consumul de apă la hectar fiind de 40.000 — 50.000 de litri de apă pe săptămână, în perioadele secetoase", spune Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor din localitatea Hida, judeţul Sălaj, România.

© RIA Novosti / Alexey Malgavko / Trecere la banca de fotografiiСбор черники в Омской области
Сбор черники в Омской области - Sputnik Moldova
Сбор черники в Омской области

Se recomandă instalarea unui sistem de irigare prin picurare cu posibilitate de ferti-irigare pentru crearea de condiţii optime nutriţiei plantelor şi menţinerea acidităţii solului.

Preţul unui kilogram de afine este de cel puţin 2 — 3 euro.

Începând din al treilea an, plantaţia intră pe rod calitativ cu o recoltă iniţială de aproximativ 1.500 — 2.000 kg/hectar de afine.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала