Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Afacere ilegală, protejată de funcționari. Cum s-au îmbogățit doi locuitori din Nisporeni

© Sputnik / Vitaly Belousov / Trecere la banca de fotografiiQandal, arxiv şəkli
Qandal, arxiv şəkli - Sputnik Moldova
Acțiunile celor doi așa-ziși întreprinzători au afectat grav mediul și au prejudiciat statul cu peste un milion de lei.

CHIȘINĂU, 1 aprl — Sputnik. Doi cetățeni din raionul Nisporeni au extras ilegal nisip de pe terenuri cu destinație agricolă, valoarea căruia se ridică la peste un milion de lei. Există supoziții că activitatea acestora ar fi fost protejată de anumiți funcționari locali.

Procuratura raională a expediat în judecată cauza penală de învinuire a două persoane pentru încălcarea cerinţelor de protecţie a zăcămintelor minerale, cu provocarea unor urmări grave, şi practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, soldată cu obţinerea unui profit în proporţii deosebit de mari.

ВАЗ, архивное фото - Sputnik Moldova
Accidente
(FOTO) Grav: Ce a făcut aseară un șofer din raionul Nisporeni

Astfel, în perioada anilor 2011 — 2017, în lipsa unei licenţe, învinuiţii ar fi extras ilegal, prin excavare, din extravilanul satului Mileşti, raionul Nisporeni, nisip, valoarea căruia se estimează la peste un milion de lei. Contrar prevederilor legale, aceştia au excavat 4770 de metri cubi de nisip de pe 11 terenuri cu destinaţie agricolă, cu o suprafaţă totală de 4 hectare, pe care ulterior l-au vîndut unor persoane fizice şi juridice.

În prezent, inculpaţii, tată şi fiu, cu vîrstele de 51 şi, respectiv, 27 de ani au interdicţia de a părăsi localitatea, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi aceştia riscă până la 5 ani închisoare sau amendă de la 650 la 1150 unităţi convenţionale.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat mediului, la demersul procurorilor au fost aplicate sechestre pe bunurile mobile, imobile şi alte valori ale învinuiţilor.

Concomitent, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile unor funcţionari, care, potrivit probelor, ar fi protejat sau nu ar fi întreprins măsuri în vederea curmării activităţilor ilegale ale inculpaţilor (poliţişti, reprezentanţi ai Inspecţiei Ecologice Nisporeni, primarul localităţii).

De notat că, printre cumpărătorii nisipului extras ilegal, figura şi un agent economic care beneficia de Proiectul de aprovizionare cu apă potabilă a localităţii, procurorii avînd temeiuri de a presupune comiterea de către acesta a evaziunii fiscale.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала