Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Karasin: Grănicerii nu au încălcat normele dreptului internațional la Marea Neagră

© Sputnik / Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Trecere la banca de fotografiiTrei nave ucrainene au încălcat frontiera Rusiei
Trei nave ucrainene au încălcat frontiera Rusiei - Sputnik Moldova
Karasin a declarat că Rusia respinge orice acuzații în adresa sa privind așa-zisele acțiuni agresive în golful Kerci.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Grănicerii ruși nu au încălcat normele dreptului internațional în timpul reținerii navelor ucrainene în golful Kerci, a declarat, într-un interviu pentru RIA Novosti, secretarul de stat, viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin.

„Rusia respinge categoric orice acuzație în adresa sa privind așa-zisele acțiuni agresive și ilegale în acvatoriul Azov-Kerci și Marea Neagră. Grănicerii ruși nu au comis nici un fel de încălcări ale dreptului internațional. Aceasta este poziția noastră principială și o vom susține cu fermitate”, a spus Karasin.

Ce s-a întâmplat în strâmtoarea Kerci

În dimineața zilei de 25 noiembrie, navele „Berdiansk”, „Nikopol” și „Yani Kapu” ale Forțelor Militare Maritime ale Ucrainei au încălcat granița de stat a Rusiei, au pătruns în acvatoriul rusesc, care este temporar închis, și timp de câteva ore au efectuat manevre periculoase, fără a reacționa la avertizările grănicerilor.

Toate cele trei nave au fost reținute aproximativ la o distanță de 20 km de țărmul rusesc și la 50 km mai la sud-vest de traseul obișnuit al vaselor pe sub podul Crimeii.

A fost pornit un dosar penal privind încălcarea frontierei de stat. Ulterior, instanța a arestat 15 marinari din cei 24 aflați pe navele ucrainene.

Opinia părții ruse

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că incidentul din strâmtoarea Kerci a fost o provocare, iar printre membrii echipajului navelor ucrainene care au încălcat frontiera Federației Ruse se aflau doi angajați ai serviciilor secrete ale Ucrainei care, de fapt, conduceau această operație specială.

Totodată, Putin a subliniat că grănicerii ruși și-au îndeplinit funcțiile de apărare a frontierei de stat. Potrivit liderului rus, provocarea de la Marea Neagră este legată de popularitatea scăzută a președintelui Ucrainei în ajunul alegerilor.

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat, la rândul său, că Kievul a încălcat prevederile dreptului internațional. Lavrov a menționat că acțiunile Forțelor Militare Maritime ale Ucrainei erau foarte primejdioase și prezentau un pericol pentru navigație.

În timpul incidentului din strâmtoarea Kerci partea rusă a acționat în conformitate cu dreptul intern și cel internațional, aceasta fiind reacția la pătrunderea în apele teritoriale ale Rusiei a navelor militare străine, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse.

 

 

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала