Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertisment pentru moldovenii din Uniunea Europeană: Noi atentate teroriste ISIS - Video

© REUTERS / Peter Nicholls Poliția din Londra - Imagine Simbol
 Poliția din Londra - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
ISIS „planifică un nou val de atacuri teroriste în Marea Britanie și Europa”, folosind „celulele crocodil”, care sunt formate din luptători „infiltrați” în societățile care vor fi atacate, avertizează serviciul britanic de informaţii MI5.

CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. MI5 face investigaţii cu privire la planurile ISIS de a lansa un nou val de atacuri în Marea Britanie și Europa, folosind celule „crocodil” formate din agenți infiltraţi.

Dezvăluirea apare după ce s-a aflat că unul dintre cei care a organizat atacul sângeros chiar de Paști în Sri Lanka a fost antrenat de un grup de luptători ISIS britanici, printre care criminalul cunoscut sub numele Jihadi John, care a mers în Siria pentru a se pregăti pentru atacurile teroriste, potrivit Daily Mail.

Abdul Lathief Jameel Mohamed, de 36 de ani, considerat de agențiile de informații occidentale ca fiind unul dintre organizatorii atacurilor, s-a aruncat în aer la hotelul Tropical Inn din Colombo în Duminica Paștelui.

Acum experții se tem că în Occident ar putea avea loc atentate sângeroase „mai spectaculoase” pe măsură ce ISIS, care a revendicat responsabilitatea pentru atacurile din Sri Lanka, îşi schimbă tactica.

Se spune că gruparea teroristă se bazează pe celulele inflitrate în comunităţile locale pentru a organiza atentate, în urma înfrângerii militare suferite în Siria și Irak la începutul acestui an.

Sri Lanka - Atacuri Teroriste - Sputnik Moldova
Statul Islamic a revendicat atacurile teroriste din Colombo, Sri Lanka

Șefii de poliție au îndemnat bisericile și moscheile din Marea Britanie să urmeze o instrucţie în lupta împotriva terorismului pe fondul temerilor legate de posibile atacuri viitoare.

Serviciile de securitate încearcă să găsească posibili asociați sau indicii de activitate extremistă în timpul şederii lui Mohamed în Marea Britanie. După studiile sale din Marea Britanie și Australia, unde se crede că a intrat în legătură cu extremiștii locali, Mohamed a călătorit în Siria pentru a se alătura grupului terorist Stat Islamic în 2014.

În Siria, se presupune că Mohamed a devenit membru al unei celule occidentale din cadrul ISIS, numită „Legiunea”, care îl includea printre membrii ei și pe Mohamed Emwazi, cunoscut și sub numele Jihadi John.

„Am văzut date care îl pun pe [Mohamed] în legătură cu un număr de teroriști britanici care au fost în Siria, precum și cu Jihadi John și Junaid Hussain, în perioada în care ISIS și-a înființat califatul. Se pare că jihadiştii britanici l-au pregătit prin intermediul comunicării online, dar şi când a călătorit în Siria”, a declarat pentru The Sunday Times o sursă de la serviciul de informaţii.

În atentatele din Sri Lanka au fost ucişi 290 de oameni şi peste 500 răniţi.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала