Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE: Vot decisiv în Parlamentul European pentru președinția Comisiei Europene

© AFP 2021 / FREDERICK FLORINParlamentul european
Parlamentul european - Sputnik Moldova
Parlamentul European va vota mâine, la Strasbourg, propunerea de președinte al Comisiei Europene în persoana Ursulei von der Leyen. Dar candidata germană nu are încă portofoliul în buzunar, votul fiind strâns.

BRUXELLES, 15 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Ursula von der Leyen, propunerea Consiliului European pentru președinția Comisiei, a nemulțumit destul de multă lume, așa că are emoții privind votul de mâine din Parlamentul European. Un rol important l-ar putea juca cele două grupuri suveraniste, ECR (conservatorii) și ”Identitate și Democrație” (patronat de Salvini) care nu o agreează pe von der Leyen.

флаг Евросоюза - Sputnik Moldova
Important pentru moldovenii din UE: Ce a decis Parlamentul European

Pentru a-și asigura măcar voturile grupurilor mainstream, von der Leyen a trimis scrisori grupurilor socialist și liberal (”Înnoiește Europa”, grupul patronat de Macron și condus de Dacian Cioloș) prin care le face promisiuni cu care să îi îmbuneze pe europarlamentari și să îi convingă să o susțină.

Astfel, celor din grupul lui Macron, von der Leyen le-a promis că propunerea lor pentru președinția Comisiei, Margrethe Vestager, va fi vicepreședinte al Comisiei cu o calitate egală celei a lui Frans Timmermans, candidatul refuzat al socialiștilor pentru același post, care este însă prim-vicepreședinte. În paralel, von der Leyen le-a promis și socialiștilor că îl va menține pe Timmermans ca prim-vicepreședinte al Comisiei, lucru care i-a supărat inițial pe cei din grupul lui Macron care vor să fie pe picior de egalitate cu socialiștii în Comisie, deși numărul lor este cu mult mai mic.

În rest, von der Leyen le-a promis socialiștilor că va deschide negocierile pentru aderarea la UE a Albaniei și Macedoniei de Nord, dar și că va propune un nou pact pentru azil și migrație.

Dar candidatul Germaniei nu le-a explicat nici socialiștilor, nici celor din grupul lui Macron acuzațiile la adresa sa privind gestionarea defectuoasă a fondurilor din ministerul Apărării din Germania sau cele privind managementul defectuos al acestei instituții.

Pentru a-i succeda luxemburghezului Jean-Claude Juncker, von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, trebuie să obţină o majoritate absolută în Parlamentul European, adică cel puţin 374 de voturi.

Situația la zi arată în felul următor: Partidul Popular European (PPE), formaţiunea de dreapta din care ea face parte şi care constituie principala forţă din PE, cu 182 de aleşi, a promis că o va vota.

Трубы для газопровода Nord Stream 2 в цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинского трубопрокатного завода - Sputnik Moldova
Parlamentul European cedează în fața SUA și condamnă Nord Stream 2

În ciuda scrisorilor și a promisiunilor, socialiştii din cadrul grupului S&D (154 de aleşi) şi europarlamentarii din cadrul grupului Înnoiește Europa (108 aleşi), nu s-au angajat pentru moment la nimic.

Culmea este că chiar din Germania, socialiștii compatrioți ai candidatului sunt cei mai virulenţi împotriva sa.

SPD, care are 16 eurodeputaţi în total, le-a transmis de altfel un document social-democraţilor europeni, explicând de ce consideră candidatura ei ca fiind ilegitimă şi neadecvată.

În schimb, Verzii (74 de aleşi) şi stânga radicală (GUE/NGL, 41 de aleşi) au exclus deja orice vot pentru Ursula von der Leyen, în timp ce euroscepticii nu au anunțat o decizie finală, dar opiniile lor sunt împotrivă, în general, mai ales după ce li s-a refuzat dreptul de a conduce comisii în Parlament conform algoritmului.

În cazul unui eşec în PE al Ursulei von der Leyen, liderii din UE vor trebui să prezinte un nou candidat, ceea ce va da startul unei noi crize.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала