Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova
Radio
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Diverse modele de măști fabricate în Moldova - deja în farmaciile din țară: Video

© Sputnik / OsmatescoElena Ețcu
Elena Ețcu - Sputnik Moldova
De câteva zile în Republica Moldova se produc mai multe măști. Cât costă și cine le produce aflați din interviul realizat cu meșterul popular Elena Ețcu.
Diverse modele de măști fabricate în Moldova - deja în farmaciile din țară: Video

În contextul răspândirii virusului de tip nou COVID-19, moldovenii au dat buzna la farmacii în căutare de măști. Mulți se plâng că nu le pot găsi nicăieri, întrucât stocurile sunt limitate. Îndemnați de această situație un grup de producători autohtoni s-au mobilizat și au găsit o soluție – de a confecționa măști și a le distribui în farmaciile din țară. Ideea vine de la creatorul de modă Elena Ețcu – cea pe care o cunoaștem drept autoarea unor costume naționale deosebit de frumoase.

"Probabil că nu doar mie mi-a venit această idee, dar noi imediat cum a apărut acest virus ne-am alertat foarte tare. Fiecare client care procura un produs primea ca bonus un set din cinci măști de unica folosință. Acum mai mult de cinci producători de textile mari produc măști, pentru că sunt foarte necesare", a declarat Elena Ețcu pentru Sputnik Moldova.

Designerul vestimentar spune că măștile sunt produse din stofe sintetice, dar și naturale și corespund tuturor standardelor.

"La prima vedere pare că este simplu să distribui aceste produse în farmacii, însă, sunt o mulțime de documente, certificate de igienă, aviz care ne permite să confecționăm acest produs igienico-sanitar ș.a.", a povestit ea.  

Elena Ețcu spune că măștile sunt confecționate din stofă de diverse culori și pot fi reutilizate de mai multe ori. Mai mult, unii oameni care le procură încearcă să le combine cu vestimentația pe care o au.

"Masca a devenit și un accesoriu. Bărbații, de exemplu, cumpără măști de aceeași culoare cum este cămeșa pe care o poartă. În funcție de stofă, măștile pot fi spălate, călcate și reutilizate a doua zi", a remarcat designerul vestimentar.

Potrivit ei, prețul unei asemenea măști este aproximativ de 8 lei și 40 de bani. Totuși unii oameni consideră că prețul este exagerat.

"Prima reacție a oamenilor este că vrem să facem bani pe acest necaz. Da este mai scumpă decât o mască obișnuită, însă avem și noi cheltuieli de producție pe care trebuie să le acoperim. Nu dorim să facem business pe necazurile oamenilor", a precizat Ețcu.

În prezent, măștile sunt comercializare în trei rețele de farmacii din țară. Mai mult, sub gestiunea Primăriei municipiului Chișinău producătorii autohtoni confecționează măști care vor fi împărțite gratuit.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала