Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

© Photo : Sfinti si icoaneIcoana zămislirii Sfintei fecioare Maria de către Sfânta Ana, de la mănăstirea Stavronichita
Icoana zămislirii Sfintei fecioare Maria de către Sfânta Ana, de la mănăstirea Stavronichita - Sputnik Moldova
În fiecare an, pe 22 decembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana.

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik. Ioachim și Ana, părinţii Fecioarei Maria, au fost lipsiţi de copii până la vremea bătrâneţii, când Arhanghelul Gavriil s-a pogorât pentru a aduce vestea zămislirii Maicii Domnului. Din dragoste pentru oameni, Dumnezeu a făcut roditor pântecele sterp al Anei care, la vremea rânduită, a născut-o pe Sfânta Fecioară Maria.

Repere istorice

Sfânta Ana provenea din seminția preoțească a lui Levi. Ea era fata cea mai mică a preotului Matihian din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeția că Mesia va avea o dublă descendență: împărătească și preoțească.

Icoana Sfântului Ierarh Spiridon - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna decembrie

Ioachim și Ana au fost supuși oprobriului public din cauza că nu aveau copii. La evrei, familiile care nu aveau copii erau considerate că nu au binecuvântare de la Dumnezeu din cauza păcatele lor sau ale strămoșilor lor.

Astfel, o veche tradiție arată că un evreu din seminția lui Ruben l-a umilit pe bunul Ioachim în timp ce se afla în templu spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Ești nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine știe ce păcate ascunse". Cuvintele acestea l-au afectat foarte mult pe Dreptul Ioachim, precum și pe Ana, atunci când auziră cele întâmplate. Într-o zi de mare sărbătoare, slujnica Iudit, văzând-o iarăși plângând pe Sfânta Ana, s-a apropiat de ea și i-a spus: „Acum nu e bine să te întristezi pentru că a sosit ziua Domnului".

Ana tresări la auzul acestor cuvinte și, îmbrăcându-se în haine de sărbătoare, a ieșit în grădină, unde, la umbra unui dafin, stătea și se ruga lui Dumnezeu. Ascultându-i rugăciunile, Dumnezeu trimite pe îngerul Său care îi vestește Sfintei Ana că va avea un copil.

Ioachim încă nu știa nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde, întristat fiind, se dusese pentru a fi singur. Aflând vestea bucuriei, s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana cea stearpă a născut pe Sfânta Fecioară Maria.

Tropar la Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

"Astăzi legăturile nerodirii de fii se dezleagă; că Dumnezeu auzind pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, mai presus de orice nădejde le-a făgăduit lămurit că vor naşte pe Fiica Lui Dumnezeu, din care S-a născut Cel Necuprins, Om făcându-Se, poruncind Îngerului să-i strige: Bucură-te cea Plină de har, Domnul este cu tine!"

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала