Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A fost adoptat în prima lectură proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 18 ноября 2021
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Urmăriți-ne pe
În 2022, bugetul asigurărilor sociale de stat va constitui atât la venituri, cât și la cheltuieli 31,2 miliarde de lei sau cu 13,6 la sută mai mult fată de anul 2021.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Acest lucru este prevăzut de proiectului de lege aprobat, astăzi, în prima lectură, cu 56 de voturi ale deputaților din majoritatea parlamentară.
La partea de venituri în proiect se propune majorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii cu 12,6% față de anul 2021 – până la 18,4 miliarde de lei, iar transferurile primite în cadrul bugetului public național vor crește cu 14,8% fată de anul 2021 și vor constitui circa 12,6 miliarde de lei, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului.
Majorările cheltuielilor se referă la creșterea de la 1 octombrie 2021 a pensiei minime pentru limită de vârstă până la 2000 de lei; majorarea, începând cu 1 octombrie 2021, a cuantumurilor tuturor alocațiilor lunare de stat.
De asemenea, creșterea cheltuielilor este condiționată de majorarea bazei de calcul a pensiei în cazul perioadei necontributive de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sau a unei persoane cu dizabilitate severă, dar și reexaminarea, începând cu 1 ianuarie 2022, a pensiilor de dizabilitate, stabilite până la 01.01.1999.
Totodată, la elaborarea proiectului bugetul asigurărilor sociale de stat s-a luat în calcul susținerea angajatorilor și salariaților în situația de criză economică provocată de pandemia Covid-19, prin acordarea indemnizației pentru salariații care au copii până la vârsta de 12 ani și copii cu dizabilități pentru zile libere în cazul suspendării procesului educațional în regim fizic și indemnizației pentru șomaj tehnic, instituit ca urmare a stării de urgentă în sănătate publică.
Totodată, este prevăzută extinderea numărului de beneficiari ai ajutorului pentru perioada rece a anului și majorarea cuantumului acestuia.
De asemenea este modificat mecanismul de indexare a pensiilor și introducerea posibilității de stabilire a pensiei anticipate pentru carieră lungă.
Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 urmează a fi votat în lectura finală.
Fluxul de știri
0
Mai întâi cele noiMai întâi cele vechi
loader
ÎN EMISIE
Заголовок открываемого материала