01:28 13 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
Aleksandar Vucic

Noul guvern sârb: pentru Serbia, colaborare și cu Rusia, și cu UE

© Sputnik / Aleksej Nikolskij
MOLDOVA-ROMÂNIA
Sa primesc un link scurt
10811

Noul guvern al Serbiei vrea să colaboreze în egală măsură cu Rusia și Uniunea Europeană, a declarat prim-ministrul în mandat tehnic, Aleksandar Vučić.

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Politica noului guvern al Serbiei va fi orientată spre o colaborare și cu UE și cu Rusia, a anunțat prim-ministrul sârb în mandat tehnic, Aleksandar Vučić, într-un discurs rostit în fața parlamentului țării, în timpul prezentării programului și componenței noului cabinet de miniștri.

"Politica noului guvern nu constă în separarea celor care sunt cu Rusia și celor care sunt cu UE. În politica guvernului există loc și pentru cei care sunt pentru Serbia, pentru o colaborare bună cu UE și Federație Rusă", a subliniat Aleksandar Vučić.

Acesta a notat că "prieteniile noastre în Est și Vest reprezintă bogăția și puterea noastră, care nu schimbă faptul că Serbia a fost și este parte a familiei popoarelor europene, cu valori comune și realizările civilizației".

Potrivit premierului desemnat, Serbia vrea să construiască cele mai bune relații cu Rusia, China, SUA, Coreea, Japonia, Arabia Saudită și celelalte state cu care a avut relații de prietenie și relații de cooperare politică și economică, decenii și secole de-a rând. Acesta a subliniat că noul guvern este chemat să dezvolte relațiile cu BRICS, țări spre care Serbia a exportat mărfuri în valoare de 820 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă un rezultat nesatisfăcător din cauza Belgradului, dar și „din cauza instabilității valutei rusești, problemă care a fost deja rezolvată".

La 24 aprilie în Serbia au avut loc alegeri parlamentare, în rezultatul cărora, Partidul Progresist Sârb, condus de Aleksandar Vučić, a obținut 131 de mandate din cele 250.

Tematic

Din 6 august, moldovenii merg fără vize în Serbia
Croația a blocat accesul dinspre Serbia, din cauza fluxului de imigranți
Tagurile:
Uniunea Europeană, Federaţia Rusă, Serbia, Guvern, Aleksandar Vučić, Serbia


Știrile Zilei