01:55 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Livezi, agricultură

Ce se va întâmpla cu terenurile agricole din Moldova: Guvernul propune schimbări însemnate

© Sputnik / Виталий Тимкив
Agricultură
Sa primesc un link scurt
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (144)
32421

Cele mai importante amendamente țin de reglementarea vânzării terenurilor cu destinație agricolă, dar și cele privind noile reglementări de schimbare a destinației terenurilor.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Autoritățile publice locale ar putea avea dreptul să schimbe destinația terenurilor. Tototdată, străinii, investitorii și apatrizii, nu vor putea procura terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier. Acestea vor putea fi cumpărate și vândute doar de cetățenii Republicii Moldova. În acest sens, Guvernul a aprobat miercuri un proiect de modificare a Codului Funciar.

Autorii propun ca, în cazul în care străinii vor deveni proprietari prin moștenire, aceștia să fie obligați să le vândă în termen de un an.

O altă noutate a Codului ține de schimbarea destinației terenurilor agricole. În prezent acest lucru se face printr-o hotărâre de Guvern. În cazul în care proiectul va fi votat de Parlament, acest lucru va ține de competența administrației publice locale de nivelul I și II, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.

Astfel, reprezentanții APL vor verifica terenurile pentru a depista încălcările în întreținerea acestora și a preveni degradarea solului. Pentru soluționarea problemelor terenurilor nelucrate sau abandonate, noul Cod prevede posibilitatea de transmitere a acestora în arendă autorității publice locale pe un termen de minim cinci ani. Contractul va putea fi încheiat cu proprietarii care nu cultivă terenului agricol mai mult de doi ani succesiv.

În acest caz, primăria va deschide un cont special unde va transfera 70% din plata arendei proprietarului – celelalte 30% vor rămâne pentru cheltuielile administrative. Proprietarul va putea reveni la cultivarea pământului său în orice moment, printr-o declaraţie scrisă, adresată autorităţilor publice locale.

O altă noutate a Codului ține de folosirea sistemului informațional automatizat pentru păstrarea datelor despre terenuri. Informația în cadrul sistemului va fi actualizată în termen de 30 de zile de la luarea deciziei privind schimbarea destinației terenului sau modul de folosință a acestuia. În prezent, informațiile sunt colectate de APL pe suport de hârtie, iar anual acestea sunt prezentate Agenției Relații Funciare și Cadastru.

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (144)

Tematic

Au fost anunțate condițiile de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții
Critici dure în Parlament: Reidman pune degetul pe rană


Știrile Zilei