03:31 13 August 2020
În direct
  • EUR19.56
  • USD16.61
  • RUB0.23
  • RON4.04
  • UAH0.60
Agricultură
Sa primesc un link scurt
Viața în Moldova (308)
35611

Grupurile de producători din agricultură vor avea posibilitatea să obțină un grant în sumă de până la 350 de mii de dolari pentru dezvoltarea afacerii.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Proiectul “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021, potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obțină un grant în sumă de până la 350 de mii de dolari pentru dezvoltarea afacerii.

Granturile MAC-P sunt disponibile pentru grupurile de producători cu cel puțin 5 membri din domeniile horticol: cultivarea fructelor, nucilor și strugurilor, cel de colectare și procesare a laptelui și mierii.

”Extinderea proiectului este un factor, fără îndoială, pozitiv pentru întreaga economie a Republicii Moldova. Datorită efortului proiectului, crește numărul locurilor de muncă, întreprinderile devin mai profitabile, crește potențialul de export al produselor moldovenești”, a declarat directorul Executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, Liviu Gumovschi.

Secretarul General de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, susține că impactul proiectului MAC-P pentru agricultura din Republica Moldova este unul incontestabil de mare.

”Acest proiect oferă două soluții pentru agricultură – agricultorii primesc resurse pentru infrastructură – depozite frigorifice, linii de sortare, dar și îi îndeamnă să se asocieze și să devină mai puternici”, a declarat Ușurelu.

De la începutul proiectului MAC-P, au fost înregistrate 56 de grupuri de producători. În cadrul programului de granturi investiționale destinate grupurilor de producători, au fost debursate resurse de grant în valoare de circa 9,2 milioane de dolari către 34 grupuri de producători. Alte cel puțin 5 grupuri de producători urmează să beneficieze de finanțare pe parcursul anului 2019. Valoarea maximă a unui grant constituie 350 de mii de dolari.

Cea mai mare parte a grupurilor de producători s-au asociat pentru producerea fructelor, 2 grupuri – pentru cultivarea legumelor, și un grup este producător de alune și migdal.

Тема:
Viața în Moldova (308)

Tematic

Ce-i de făcut ca să nu se piardă tone de mere și prune: Opinia agricultorilor din Moldova
Ion Balan: Nu avem încă o agricultură performantă- iată ce schimbări ne așteaptă
Tagurile:
Moldova, producatori, agricultura


Știrile Zilei