13:59 22 August 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.79
  • RUB0.27
  • RON4.18
  • UAH0.71
Struguri

Experți de la „Rosselhoznadzor”, în vizită la potențiali exportatori din nordul Moldovei

© Sputnik / Miroslav Rotari
Agricultură
Sa primesc un link scurt
88 0 0

O delegație a „Rosselhoznadzor” începe astăzi, 13 august, inspectarea capacităților de producere și export ale agricultorilor din nordul Moldovei.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Delegaţia de experți ai Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară a Rusiei („Rosselhoznadzor”) începe astăzi să inspecteze plantații de pomi fructiferi, depozite frigorifice și linii de procesare a materiei prime ale producătorilor agricoli din regiunea de nord a Republicii Moldova.

Delegația, sosită luni la Chișinău, este formată din 11 inspectori fitosanitari, iar vizita, de aproape două săptămâni, se va încheia la 24 august.

Ulterior, experții de la Rosselhoznadzor vor inspecta capacitățile de producție și export ale fermierilor moldoveni care intenționează să furnizeze fructe și legume pe piața rusească și din centrul și sudul Moldovei.

În iulie, Rosselhoznadzor i-a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) o listă suplimentară a exportatorilor de fructe din Republica Moldova, după ce acest aspect a fost convenit la întrevederea unei delegația de la Chișinău cu premierul rus, Dmitri Medvedev.

Lista exportatorilor moldoveni pe piața rusă ar urma să fie completată cu vreo 400 de companii.

Din 1 ianuarie 2019, Federația Rusă a eliminat taxele vamale pentru cinci categorii de produse, inclusiv pentru fructe, legume, produsele conservate și vinicole.

Ca rezultat, în primele 5 luni ale anului curent, exportul de legume moldovenești pe piața rusă a crescut de 6,6 ori, menționa consilierul prezidențial Ion Perju.

Bunăoară, exportul de mere s-a majorat cu 67%, iar exportul de produse conservate și vinuri s-a majorat cu câte 52 la sută.

Tematic

Sute de medalii pentru sectorul viticol din Moldova - Ce vinuri au fost premiate cu aur
Cumpărătorii din Kursk solicită mai multe fructe și vinuri din Moldova
Vești bune de la ANSA: Mai mulți producători vor putea exporta fructe în Rusia
Tagurile:
Moldova, export, experți, Rosselhoznadzor


Știrile Zilei