23:58 20 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (59)
587 0 0

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, se arată deranjat de criticele aduse în adresa membrilor CEC după ce au aprobat numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotarele țării.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a făcut o postare pe pagina sa de Facebook, în care și-a explicat propunerea susținută de membrii CEC, ca la scrutinul din 11 iulie să fie deschise 139 de secții de votare, la fel ca la prezidențialele din 2020.

Lebedinshci a decis să facă postarea după ce președintele țării, Maia Sandu, i-a somat pe reprezentanții Comisiei Electorale Centrale să-și revizuiască decizia, motivând că numărul mic de secții de votare, este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze.

"CEC și-a făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazată pe promisiunile date de politicieni sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova cu acțiuni ce nu pot fi realizate. Pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă hotărâri să fie pe placul cuiva sau populiste", a spus Lebedinschi.

În ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare.

De precizat că membrii Comisiei Electorale Centrală au discutat mai multe ore despre subiectul privind deschiderea secțiilor de votare ce urmează să fie deschise peste hotare.

Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior și Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate. După aceasta Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook următoarele:

"Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot", a scris Sandu. 

Precizăm că până acum, 14 concurenți electorali au fost înregistrați în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune ”Congresul Civic”, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat, Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Unității Naționale, Partidulul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI” și Alianța pentru Unirea Românilor.

De asemenea, alte 3 dosare se află în proces de examinare la CEC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (59)

Tematic

Sandu supărată pe CEC că a deschis puține secții de votare în diaspora
CEC a decis numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare
Tagurile:
alegeri, cec

Știrile Zilei