03:28 21 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.33
  • USD17.90
  • RUB0.25
  • RON4.33
  • UAH0.66
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Sa primesc un link scurt
35701

Un grup de moldoveni din Germania a protestat astăzi față de decizia CEC cu privire la numărul secțiilor de votare pentru diasporă.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Un grup de cetățeni din Republica Moldova stabiliți la Frankfurt au ieșit astăzi la protest. Oamenii sunt revoltați de faptul că membrii Comisiei Electorale Centrale au decis că la scrutinul parlamentar din 11 iulie să fie deschise 139 de secții de votare peste hotare, exact câte au fost la alegerile prezidențiale din toamnă. Ei au cerut mai multe secții de votare. 

Diaspora este nemulțumită că CEC nu a mărit număr secțiilor de votare, având în vedere că moldovenii din Germania, la prezidențiale, au așteptat ore în șir să voteze, formând cozi enorme.

Luni, 7 iunie, și la sediul CEC mai multe partide au anunțat că vor protesta din același motiv. Proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, în contextul în care anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate. 

După aceasta Maia Sandu i-a somat pe reprezentanții Comisiei Electorale Centrale să-și revizuiască decizia, iar, în replică, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a spus că membrii instituției nu adoptă hotărâri pe placul cuiva. Astăzi, Blocul electoral ”RENATO USATÎI” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, de pe strada Teilor, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care a decis numărul secțiilor de votare în străinătate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Ce crede Dumitru Diacov despre crearea blocului PSRM-PCRM și șansele în alegeri
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
Tagurile:
diasporă, alegeri, protest

Știrile Zilei