20:56 13 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.52
  • USD17.69
  • RUB0.25
  • RON4.37
  • UAH0.65
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Sa primesc un link scurt
72 0 0

Membrii Comisiei Electorale Centrale au discutat în ședința de luni despre revizuirea deciziei adoptate sâmbătă privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, însă nu au ajuns la un numitor comun. Astfel, ei vor reveni la discuție marți.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Membrii CEC au revenit la discuții despre numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, după ce sâmbătă au decis că pentru diasporă vor fi organizate 139 de secții, exact câte au fost la scrutinul prezidențial din toamnă. Acest lucru a stârnit revoltă în societate.

"Ministerul de Externe nu are obiecții pentru a organiza alegeri peste hotare. Ministerul a propus constituirea a peste 190 de secții, iar CEC a venit cu decizia să fie 162 de secții, dar nu e clar de ce s-a repetat lista din toamnă, de 139 de secții? Ce ține de finanțare, Ministerul de Externe nu gestionează bani, dar am identificat surse pentru a acoperi unele secții de votare și putem acorda 7,5 milioane, dacă se dorește", a spus Eugeniu Revenco, secretarul general al Ministerului de Externe.

Membru CEC Sergiu Gurduza a propus să fie deschise 150 de secții de votare pentru diasporă. În același timp, vicepreședintele CEC a solicitat amânarea discutării subiectului.

"Propun să amânăm subiectul până mâine, la 15:00, să-i aducem pe toți colegii la ședință, căci teamă îmi este că azi nu vom avea voturi să adoptăm această hotărâre. Între timp să discutăm cu toți colegii și să ne întrunim azi ca să putem examina mai profund această chestiune căci și lumea așteaptă o decizie echilibrată", a spus Vasile Șarban, vicepreședintele CEC.

Inițial, unii membri ai CEC au propus reducerea secțiilor de votare în Federația Rusă.

"Acele 17 secții de votare propuse pentru Federația Rusă nu corespunde criteriilor. Toate asociațiile au declarat că trebuie redus acest număr", a declarat Dumitru Pavel, membru CEC.

De cealaltă parte, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că nu este cea mai bună decizie și a adus argumente în acest sens. 

"SUA - 3 700 de înregistrări prealabilă și 9 mii au votat. În România au votat 19 mii de oameni și s-au înregistrat în prealabil 6 682. Rusia - 14 mii de voturi și 7 300 de înregistrări prealabile, cifră mai mare decât la celelalte țări. Care este logica să reducem secțiile în Federația Rusă?", a spus Maxim Lebedinschi, secretarul CEC

Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Ce crede Dumitru Diacov despre crearea blocului PSRM-PCRM și șansele în alegeri
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
Tagurile:
scrutin parlamentar, scrutin electoral, scrutin, alegeri

Știrile Zilei