03:28 20 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Sa primesc un link scurt
50 0 0

Avocatul Poporului critică decizia CEC privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, motivând că hotărârea contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Avocatul Poporului Maia Bănărescu critică decizia CEC de a deschide doar 139 de secții de votare peste hotare, tot atâtea câte au fost la alegerile prezidențiale din toamnă.

"Experiența ultimelor scrutine electorale a demonstrat că eforturile statului nu au fost suficiente pentru a asigura condițiile necesare pentru toți cetățenii care se află în afara țării și care au dorit să își exercite dreptul de vot, din cauza numărului redus de secții de votare și buletine de vot"

Avocatul Poporului i-a recomandat CEC-ului să mărească numărul de secțiilor de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, apreciind acțiunile întreprinse de autorități în acest sens.

Membrii Comisiei Electorale Centrală se vor întruni astăzi într-o nouă ședință pentru a revizui numărul secțiilor de votare din afara țării. Aureliu Ciocoi a precizat că Guvernul va face tot posibilul pentru a acoperi financiar buna organizare a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, premierul interimar a spus că Executivul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare.

Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

MAEIE nu susține deschiderea doar a 139 de secții de votare în străinătate
Secții de votare în corturi: Cum se va vota în unele sate
Tagurile:
secție electorală, scrutin, alegeri

Știrile Zilei