02:37 20 Octombrie 2020
În direct
  • EUR20.01
  • USD17.00
  • RUB0.22
  • RON4.10
  • UAH0.60
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020
Sa primesc un link scurt
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (157)
95 0 0

Comisia Electorală Centrală informează că de astăzi alegătorii pot depune cereri pentru a vota în alt loc decât acolo unde își au reședința.

CHIȘINĂU, 17 oct - Sputnik. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cererile pentru a vota în alt loc decât cel de reședințe se pot depune de astăzi până pe 31 octombrie inclusiv. 

De asemenea, alegătorii care din cauza stării precare a sănătății nu se pot deplasa la secția de votare, pot solicita în următoarele două săptămâni urna mobilă. În ziua votului, pe 1 noiembrie, cererile în acest sens vor fi recepționate până la ora 15:00, în cazul în care se prezintă un certificat medical. Tot până la ora 15:00, în ziua alegerilor, pot solicita urna mobilă alegătorii care prezintă simptome ale infecției COVID-19. În cazul lor, nu este nevoie de certificat medical. 

„Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei”, menționează Comisia Electorală Centrală.

Persoanele care au dizabilități de vedere pot face cereri în formă verbală.

Comisia Electorală Centrală precizează că alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau reședința lor este expirată vor avea dreptul să voteze, după ce vor fi înscriși în lista suplimentară. Ei vor trebui însă în acest caz să semneze o declarație pe proprie răspundere, în care vor da asigurări că nu vor vota și la alte secții. 

CEC a mai explicat cum își vor putea exercita dreptul constituțional cetățenii care în ziua votului se vor afla în spitale, stațiuni balneare sau case de odihnă. Ei de asemenea vor fi incluși pe lista electorală suplimentară, însă doar în cazul în care stațiunile nu se află în localitățile în care alegătorii își au locul permanent de trai. În asemenea situații, vor vota la secțiile la care sunt arondați. 

Cum vor vota deținuții sau cei aflați sub urmărire penală

Autoritatea centrală electorală susține că persoanele aflate în arest preventiv, cele condamnate la închisoare, dar sentința în cazul lor nu este definitivă, precum și cetățenii condamnați la închisoare prin hotărâre definitivă vor vota fiind incluși pe listele suplimentare.

La necesitate, votul va fi exercitat la locul aflării, după solicitarea urnei mobile. În acest caz însă va trebui informat din timp biroul electoral. 

Cetățenii care își satisfac serviciul militar vor fi arondați la secția de votare din localitatea în care este dislocată unitatea militară.

Pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie au fost constituite 2143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost vor fi pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (157)

Tematic

Prezidențiale pe timp de pandemie: Ce trebuie să știe alegătorii
Tagurile:
alegeri, reședință, vot

Știrile Zilei