15:38 28 Noiembrie 2020
În direct
  • EUR20.51
  • USD17.23
  • RUB0.23
  • RON4.21
  • UAH0.61
Alegeri prezidențiale în Moldova 2020
Sa primesc un link scurt
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
373 0 0

Franța a înăsprit măsurile restrictive în contextul pandemiei, impunând inclusiv restricții de circulație, ceea ce ar putea complica procesul de votare la prezidențiale pentru moldovenii de acolo.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Ambasada Republicii Moldova la Paris a venit cu precizări privind modalitatea în care vor putea să voteze moldovenii din Franța la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, în contextul măsurilor dure anti-COVUD adoptate de autoritățile aceastei țară.

Astfel, ținând cont de faptul că Guvernul francez a impus și unele restricții de circulație, Ambasada informează că, pentru a se putea deplasa la secțiile de votare deschise pe teritoriul Franței, cetățenii moldoveni vor trebui să dețină obligatoriu două documente:

1. Justificativul de deplasare (formatul francez), completat și semnat, care poate fi descărcat de pe pagina: https://www.interieur.gouv.fr/…/Attestations-de-deplacement.

Justificativele pentru deplasarea la secțiile de votare din Franța
Justificativă de deplasare la secțiile de votare din Franța

2. Scrisoarea de confirmare din partea Ambasadei Republicii Moldova în Franța, cu completarea datelor de către fiecare alegător.

Justificativele pentru deplasarea la secțiile de votare din Franța
Scrisoare de confirmare de la Ambasadă pentru moldovenii care vor vota în Franța

Reprezentanța diplomatică subliniază că este obligatorie deținerea ambelor formulare.

Totodată, Ambasada atenționează cetățenii care vor merge la vot despre importanța unui comportament responsabil și obligativitatea respectării măsurilor sanitare în timpul deplasării, pe teritoriul adiacent secției de votare, cât și în interiorul acesteia.

Este vorba de următoarele măsuri sanitare:

  • Distanța fizică de 1,5 m (în afara și în incinta secției de votare);
  • Purtarea corectă a măștii (să acopere gura și nasul);
  • La intrare în secția de votare va fi efectuată termometria fiecărui alegător;
  • Asigurați-vă că aveți un pix personal pentru a semna în lista electorală.

Ambasada Republicii Moldova la Paris a anunțat anterior că va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale. Totodată, instituția le-a recomandat  votanților să meargă la secțiile de votare înainte de ora 21:00 pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților.

Alegeri prezidențiale în Moldova

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Totodată, există probabilitatea amânării acestora din cauza situației epidemiologice cauzate de COVID-19.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a decis, 4 martie 2016 că Preşedintelui Republicii Moldova va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Curtea a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000, declarând nule toate modificările operate anterior în acest sens la Legea Supremă.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tagurile:
1 noiembrie, moldoveni, scrisoare, alegeri prezidențiale, vot, COVID-19, Franţa

Știrile Zilei