21:02 12 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
ALERT
Sa primesc un link scurt
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (215)
37410

Revenit din vacanță, premierul de la Chișinău a convocat în această dimineață o ședință de urgență la Guvern, unde va fi analizată situația epidemiologică din țară în urma creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu rujeola. Discuțiile se anunță a fi destul de dure. Ședința va avea loc cu ușile închise.

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. O ședință cu ușile închise se va desfășura, luni dimineața, la Guvern. Premierul, Pavel Filip, a convocat ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice din cauza numărului de copii infectați cu rujeolă.

Ședința este convocată  pentru ora 9.00. Jurnaliștii nu vor fi lăsați să asiste la discuții. Responsabilii pentru relații cu presa de la Guvern anunță că, reprezentanții mass-media vor putea lua imagini de protocol din debutul ședinței, după încheierea acesteia vor fi făcute declarații de presă.

Numărul cazurilor confirmate și suspecte de rujeolă este în creștere cu fiecare zi ce trece. Prim-ministrul a cerut anterior Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă. Șeful Guvernului a mai cerut responsabililor să întreprindă toate acțiunile cu privire la  extinderea bolii.

La finele săptămânii trecute, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunțase o conferință de presă la care urma să prezite mai multe informații la acest subiect, însă din motive neclare, briefingul a fost amânat. Instituția anunța, vinerea trecută, că va organiza această conferință la începutul acestei săptămâni.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în  luna august, situația epidemiologică s-a agravat din cauza cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor, care s-au aflat la odihnă în perioada 21 iulie —28 iulie în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, Ungheni. 

Sursa probabilă de infecție este un copil cu vârsta de 13 ani. Copilul împreună cu frații și surorile au fost în ospeție în Ucraina,  iar la întoarcere a prezentat simptome de rujeolă, în același timp alăturându-se la colectivul din tabăra de odihnă. 

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (215)

Tematic

Noi cazuri de rujeolă confirmate în Moldova: Detalii îngrijorătoare
Vom avea epidemie de rujeolă în Moldova? Iată ce spun autoritățile
Încă un copil ucis de rujeolă: Este deja cel de al șaselea deces.
Tagurile:
situatie epidemiologica, rujeola, Guvern, sedinta


Știrile Zilei