Expansiunea pașnică a sistemelor de rachetă antiaeriene S-400, de producție rusească, cuprinde noi state ale Eurasiei. După China, Turcia, India, se pregătesc că se reînarmează cu “Triumf” Forțele Aeriene ale Republicii Belarus, scrie analistul militar.
Compania daneză Ramboll, care a participat la proiectul ”Nord Stream–2”, a fost intimidată de sancțiunile Washingtonului, comunică presa. Într-adevăr, din 1 ianuarie, Statele Unite au intensificat măsurile împotriva celor implicați în proiect. Însă construcția continuă.
Maia Sandu „se teme” că Parlamentul poate instala un nou Guvern, deputații nu doresc cu adevărat dizolvarea Legislativului, iar soluția depășirii crizei politice poate veni de la socialiști, a comentat Victor Nichituș pentru Sputnik.
Profiturile materiale directe determină aliații NATO să desconsidere sinuoasele «valori europene». Forțele Aeriene din Bulgaria vor primi în februarie ultimele din cele opt avioane de atac Su-25 modernizate în Belarus - țară «strânsă la perete» de sancțiunile UE.
Alexei Tokarev, cercetător științific superior la Institutul de Studii Internaționale al MGIMO, prognozează viitorul conflictelor post-sovietice și al relațiilor dintre Rusia și vecinii săi.
Până la inaugurarea noului președintel al SUA a rămas o săptămână și democrații vor să predea fostului lider o lecție – să-l lipsească de putere pentru totdeauna.
Deputații din Platforma lui Andrei Năstase nu susțin încercările Maiei Sandu și ale PAS de a interpreta textul Constituției la Curtea Constituțională, ca pe această cale să determine autodizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
COVID-19 a avut un impact major asupra pieței cardurilor bancare. Interesant este că oamenii au retras mai puțin numerar de pe acestea. Expertul economic Veceslav Ioniță analizează cum pandemia a influențat utilizarea cardurilor bancare de către moldoveni.
Prețurile Gazprom s-au dovedit a fi mai avantajoase pentru Moldova decât condițiile piețelor europene spot pentru gaze naturale.
Ministerul Apărării al SUA a anulat din nou începutul producției în serie a avionului F-35 Lightning II. Avionul de vânătoare nu este pregătit pentru testările în condiții de luptă, pe care ar fi trebuit să le treacă acum patru ani.
Transportatorii strategici de rachete Tu-160 și Tu-95 sunt încă principalul argument aerian al triadei nucleare a Rusiei. Cu toate acestea, în ciuda modernizării regulate, resursele lor sunt limitate.
Vizita președintelui Republicii Moldova în Ucraina reprezintă primul fapt de interacțiune dintre cele două țări la cel mai înalt nivel din ultimii ani. Iar pentru Maia Sandu, această călătorie a devenit o premieră de politică externă în calitate de șef de stat.
Statele Unite sunt într-adevăr cea mai mare putere din lume, care pretinde la hegemonie, dar din păcate această putere este profund bolnavă, fiind sfâșiată în interior cu mult înainte de evenimentele actuale.
Nu încape îndoială că vizita Maiei Sandu la Kiev și discuțiile avute de ea cu omologul ei ucrainean, Volodimir Zelenski, este un fapt în sine pozitiv, dat fiind că dialogul dintre președinții a două state vecine este un lucru mult mai bun decât lipsa acestui dialog.
Ajutorul oferit de NATO în modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Moldovei promit Chișinăului doar diminuarea nivelului real de securitate și schimbarea treptată a statutului neutru al țării.
Unii experți consideră că impactul utilizării mașinilor vechi va fi vizibil deja în câțiva ani. Și, în cele din urmă, Moldova va adopta anumite restricții similare celor care există în Europa.
Prețurile la petrol sunt la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni. Așa a reacționat piața la știrile despre vaccinuri și la decizia OPEC+.
Maia Sandu mai are doar trei zile pentru a desemna un candidat la funcția de premier. Ce se întâmplă dacă nu o face?
Se întâmplă ceva extrem de interesant: Occidentul face o schimbare la 180° în atitudinea sa față de cercetările rusești în domeniul dezvoltării vaccinurilor împotriva COVID-19.
Multă lume din Republica Moldova privesc vaccinul anti-COVID ca pe un panaceu și cred că acesta ne va izbăvi imediat de năpasta epidemiei cu coronavirus. Te înțepi și… ai scăpat, nu te mai ia COVID-ul!