06:44 26 Septembrie 2018
În direct
  • EUR19.79
  • USD16.83
  • RUB0.26
  • RON4.25
  • UAH0.60
Bani

Investigarea crizei bancare trebuie să înceapă cel puţin din 2009

© Sputnik / Rodion Proca
Analitică
Sa primesc un link scurt
2701

Criza de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank nu ar fi fost posibilă dacă instituţiile abilitate ale statului ar fi acţionat prompt şi eficient.

CHIŞINĂU, 29 mai-Sputnic Moldova. Centrul analitic independent Expert-Grup a elaborat un studiu în care descifrează datele prezentate în raportul companiei de investigaţii Kroll. Experţii analizează factorii fundamentali care au dus la agravarea situaţiei financiare la cele trei bănci aflate sub administrarea specială a Băncii Naţionale (BNM).

În opinia autorilor, este vorba, în primul rând, de reacţia întârziată şi insuficientă din partea BNM şi a altor instituţii responsabile de stabilitatea financiară din ţară, care ar fi putut preveni criza în cazul în care ar fi acţionat prompt şi eficient. Tranzacţiile frauduloase nu puteau trece neobservate de către BNM, iar criza de la BEM, BS şi UB poate fi considerată un adevărat eşec de reglementare bancară.

Totodată, experţii consideră că cercetare nu trebuie limitată la perioada 17 august 2012 – 26 noiembrie 2014, pentru că un factor important care a condiţionat actuala situaţie este şi administrarea defectuoasă a Băncii de Economii de până la criză. Investigarea cauzelor fundamentale care au dus la decapitalizarea BEM, BS şi UB trebuie să înceapă cel puţin din 2009. Activitatea de creditare a BEM din 2010-2011 necesită o atenţie cel puţin la fel de amplă ca şi evenimentele recente de la cele trei bănci.

Originea crizei poate fi considerată din momentul agravării substanţiale a portofoliului de credite a BEM, după preluarea activelor toxice de la Investprivatbank, care a falimentat în 2009, dar în special a intensificării creditării imprudente de la BEM începând cu 2010 şi a preluărilor ostile a acţiunilor băncii din 2011-2012. În ultimă instanţă, administrarea defectuoasă de la BEM de până la criză a fost posibilă din cauza lipsei voinţei politice pentru asigurarea administrării eficiente a unei bănci cu capital majoritar de stat, precum şi din cauza deficienţelor din sistemul judecătoresc şi protejării insuficiente a drepturilor de proprietate.

Studiul conţine un şir de recomandări, accentuându-se că eliminarea lacunelor legislative şi a vulnerabilităţilor instituţionale este o condiţie indispensabilă pentru consolidarea sectorului bancar şi asigurarea dezvoltării durabile a acestuia.

 

Tematic

Procuratura Generală lărgeşte la maximum investigaţiile privind BEM
Procurorii vor verifica cum a fost BEM dirijată de stat
Pierderile BEM sunt rezultatul jafului de peste 20 de ani
Tagurile:
Banca Naţională, investigaţie, studiu, expert grup, Expert Grup, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei