18:51 21 Martie 2018
Chişinău+ 0°C
În direct
Bani

Expert: Moldova este în criză, bugetul – tensionat

© Sputnik/ Rodion Proca
Analitică
Sa primesc un link scurt
32 0 0

Majorarea tarifelor doar va agrava situația şi aşa dificilă a cetățenilor din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Nu ne putem aştepta la o majorare a salariilor și pensiilor pe fundalul preconizatelor tratative cu Fondul Monetar Internațional, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova Elena Gorelova, director adjunct al Centrului de Investigaţii Strategice și Reforme, doctor în economie.

Potrivit ei, în actuala situație, populației din Moldova îi va fi destul de greu, în special cetățenilor cu venituri fixe – bugetarilor, pensionarilor și familiilor cu venituri mici.

Situația economică a țării nu a fost prea bună nici până la devalorizarea bruscă a leului și creşterea inflației. Experții constată că Moldova se află deja în criză. Despre acest lucru se poate vorbi deschis, in pofida datelor statistice cu privire la creșterea PIB-ului în primul trimestru. Majorarea tarifelor, pe fundalul destabilizării sferei bancare, continuarea devalorizării leului, reducerea exportului, potrivit analiștilor, vor agrava situația economică din țară.

Осветительные лампы
© Sputnik/ Игорь Зарембо

Potrivit lui Gorelova, un alt factor care acționează încă din anul trecut și poate influența negativ situația economică, este devalorizarea continuă a valutei naționale. ”Nu este clar cum se va comporta pe viitor piața valutară și cu cât se va mai devaloriza leul. Dacă devalorizarea va fi puternică, atunci ar putea să apară iarăşi problema revizuirii tarifelor la resursele energetice, va creşte presiunea tarifară asupra business-ului, se va majora rata la credite, se vor reduce veniturile şi ar putea apărea o criză a neachitărilor din cauza veniturilor mici ale majorității populației. Economia se poate confrunta cu foarte multe riscuri”, a spus specialistul.

Experții sunt convinși că o majorare a pensiilor și salariilor bugetarilor nu se prevede, prin urmare, majorarea tarifelor doar vor agrava situația multor cetățeni din Moldova, care şi aşa nu este deloc ușoară.

Gorelova a adus un exemplu pozitiv, cel al Armeniei, unde problema tarifelor a încetat să mai fie atât de tensionată, diferența dintre vechiul și noul tarif la energie electrică fiind compensată din bugetul de stat. Prin urmare, nici populația, nici business-ul nu au simțit majorarea tarifelor.

„În Moldova nu se prevede o astfel de soluţionare, deoarece există probleme privind executarea bugetului și vom fi nevoiţi să economisim. Situația poate fi schimbată în bine doar prin adoptarea şi  implementarea unor măsuri anticriză, care trebuie incluse în programul de activitate al noului Guvern”, a conchis Gorelova.

Tematic

Am renunţat la alte cheltuieli, ca să plătim pensii şi salarii - Arapu
ANRE chemată în judecată de furnizori
Vineri, ANRE decide cu cât va majora tariful la electricitate şi gaz
Tagurile:
buget, economie, agravare, majorări, tarife, expert, criză, Elena Gorelova, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARIIȘtirile Zilei