11:20 23 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.03
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
Protest la CNA

Opinie: Platforma DA, un instrument în reglările de conturi dintre oligarhi

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Analitică
Sa primesc un link scurt
147 0 0

Dron: Oamenii de afaceri Țopa, în complicitate cu liderul PLDM, Vladimir Filat, folosesc protestele din centrul Chișinăului în lupta lor împotriva liderului neformal al PDM, Vladimir Plahotniuc, și au drept scop preluarea pe această cale a puterii de stat.

CHIŞINĂU, 15 sept – Sputnik. Sergiu Praporşcic. Platforma civică “Demnitate și Adevăr”, care organizează manifestația de protest din centrul Capitalei, este un instrument în mâinile oamenilor de afaceri Țopa, care în complicitate cu liderul PLDM, Vladimir Filat, folosesc spiritul protestatar în reglările de conturi dintre clanurile oligarhice din Republica Moldova. De această părere este președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, avocatul Ion Dron. Într-un interviu acordat studioului Sputnik Moldova, Ion Dron a declarat că „platforma nu a fost concepută ca una civică, ci ca un instrument de manipulare a societății, a oamenilor, având drept scop de a încăleca spiritul protestatar”.

Ion Dron afirmă că, după ce liderii protestatarilor au anunțat că vor transforma mișcarea din una civică în una politică, este evident că aceasta este „o armată de rezistență în lupta dintre două sau trei clanuri oligarhice”: „În spatele platformei stau acești doi oameni de afaceri Țopa, în complicitate cu Filat. Această platformă a fost inițial concepută ca o armată de rezistență a lui Filat în lupta, în negocierile cu Plahotniuc”.

Ion Dron a făcut o paralelă între evenimentele care au loc acum în Piața Marii Adunări  Naționale cu ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009. El a menționat că și într-un caz, și în altul, oamenii simpli au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva regimului instalat la guvernare, doar că acțiunile lor au fost deturnate de grupuri de influență obscure care, în consecință, au preluat, iar acum doresc să preia puterea.

„În data de 7 aprilie 2009, a avut loc o revoluție a copiilor, a copiilor care au crescut fără părinți. Iar revoluția lor a fost furată de niște derbedei care astăzi sunt la guvernare. Acum avem șansa să călcăm pe aceeași greblă. Liderii așa-zisei platforme folosesc aceleași tehnologii și folosesc aceeași cale de preluare a puterii, cum a preluat-o Filat în 2009”, a declarat avocatul Ion Dron.

Președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, avocatul Ion Dron, a mai menţionat că anunțarea grevei generale și a altor acțiuni de nesupunere civică de către liderii protestatarilor înseamnă, de fapt, instigare la infracțiune. Și, precizează avocatul, în condiții de haos, de proteste violente, de confruntare cu forțele de ordine, liderii protestatarilor ar urma să preia puterea în stat.

Tematic

Liderii protestatarilor susţin că urmăresc debarcarea actualei guvernări
Protestatarii cer demisii. Conducerea Parlamentului respinge
Guvernul este gata să discute cu protestatari doar aspecte economice nu politice
Tagurile:
Platforma civică “Demnitate și Adevăr, manipulare, clanuri, protest, Ion Dron, Chișinău
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei