09:11 16 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Cazinou, imagine simbol

Fenomen nociv sau business: Jocurile de noroc în Moldova, controlate de 2 companii străine

© Sputnik / Александр Кряжев
Analitică
Sa primesc un link scurt
24420

După o pauză de aproximativ doi ani, industria jocurilor de noroc reapare în Republica Moldova. Printr-un parteneriat public-privat, statul cedează controlul în acest domeniu către două companii străine. Vor reuși autoritățile să-și atingă scopul de a-i proteja pe copii de acest fenomen nociv?

CHIȘINĂU, 11 mai — Sputnik, C.S. Au trecut aproximativ doi ani de când în Republica Moldova a fost suspendată activitatea cazinourilor și a sălilor pentru jocuri de noroc. Inițiativa avea drept scop final ”protejarea copiilor pentru a-i feri de acest viciu la o vârstă la care încă nu pot decide singuri limitarea unor efecte negative asupra lor”.

Recent, Agenția Proprietății Publice a anunțat că cedează monopolul de stat din industria jocurilor de noroc către două companii străine printr-un parteneriat public-privat. Astfel, potrivit rezultatului concursului public de selectare a partenerilor privați pentru implementarea proiectului, au fost semnate contractele cu două companii străine.

În sectorul automatelor de joc cu câștiguri bănești, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice, contractul a fost câștigat de compania Novo Gaming M Technologies GmbH, parte a consorţiului austriac Novomatic.

În sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile/evenimentele sportive, inclusiv prin intermediul rețelelor de comunicații electronice, a fost câștigat de compania bulgară NGM SPC Limited, consorţiu format din Market AD, National Lottery și NGM SPC Limited.

Agenția precizează că la elaborarea strategiei de realizare a proiectelor de parteneriat public-privat în acest domeniu a fost studiată și preluată experiența din mai multe state europene. Astfel, 75 la sută din veniturile în sectorul loteriilor urmează să revină S.A. „Loteria Națională a Moldovei", care e monopol de stat. În ce privește pariurile, S.A. „Loteria Națională a Moldovei" va primi 90% din venituri. Iar cota venitului brut în sectorul automatelor de joc va fi de 51 la sută.

Specialiștii prognozează că vor fi vărsate 2,5 milioane de euro la bugetul de stat doar sub formă de impozit pe venit, iar sub formă de dividende achitate de S.A. „Loteria Națională a Moldovei" se planifică a fi de aproximativ 9,5 milioane de euro. Totodată se estimează că vor fi create peste 600 de noi locuri de muncă.

Conform noilor prevederi legale, automatele de joc vor fi conectate la terminale fiscale, ceea ce va permite monitorizarea strictă a veniturilor, dar și limitarea abuzurilor din partea gestionarului acestor automate de joc. Totodată, au fost introduse reglementări stricte prin care autorii speră să limiteze impactul social negativ al jocurilor de noroc.

Împușcături lângă un cazinou din Las Vegas: prin ce au trecut supraviețuitorii>>>

Astfel, accesul în localurile automatelor cu câștiguri bănești să fie permis doar de la vârsta de 21 de ani. De asemenea, aceste localuri nu pot fi amplasate la o distanța mai mică de 200 de metri de: instituțiile administrației publice centrale și locale; instituțiile de învățământ; instituțiile medicale; instituțiile religioase și de cult, culturale, în clădiri rezidențiale, la stațiile de transport public, gări, treceri subterane, pe teritoriul piețelor.

Tematic

Jocurile de noroc, interzise la Orhei
Economist german: "Cazinoul mondial" se prăbușește. Vine un "tsunami financiar"
Un cazinou clandestin a fost descoperit într-un apartament din capitală
Gestionarii unei reţele de cazinouri riscă amenzi şi ani grei de închisoare
Tagurile:
companii straine, fenomen nociv, afacere, cazinou, jocuri de noroc, NGM SPC Limited, Novo Gaming M Technologies GmbH, Vladimir Plahotniuc
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei