22:15 24 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
TIR-uri, foto de arhivă

Moldova - scădere semnificativă a exporturilor în aprilie: Ce spun experții economici

CC0 / Pixabay / Gellinger
Analitică
Sa primesc un link scurt
241 0 0

Republicii Moldova a pierdut a șasea parte din exporturi în luna aprilie, comparativ cu luna martie. Reporterul Sputnik l-a întrebat pe expertul economic Viorel Gîrbu dacă această reducere constituie un motiv de îngrijorare.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Exporturile Republicii Moldova s-au redus semnificativ în luna aprilie, comparativ cu martie  – cu peste 16%, arată datele statistice publicate de BNS vineri, 14 iunie.

Totuși, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, exporturile moldovenești au fost mai mari cu 8%, valoarea lor cifrându-se la aproape 216 milioane de dolari SUA.

Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik că fluctuațiile din domeniul exporturilor nu sunt un fenomen ieșit din comun.

„Există mulți factori care influențează volumul exporturilor de mărfuri, inclusiv cererea, capacitatea de export, stocurile de mărfuri”, a explicat expertul economic.

Reducerea exporturilor în luna aprilie a urmat după o creștere cu 6% a acestora în luna martie, comparativ cu februarie.

În intervalul ianuarie – aprilie 2019, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 948,7 milioane de dolari americani și a importat mărfuri în valoare de 1880,6 milioane de dolari. Ambele capitole sunt în creștere, comparativ cu intervalul corespunzător din 2018.

În prezent, exporturile sunt principala sursă de valută a Republicii Moldova, în timp ce transferurile bănești de peste hotare au trecut pe locul doi, sublinia, într-un comentariu pentru Sputnik, expertul economic Roman Chircă.

Exporturile în ianuarie-aprilie: 63% în UE și 14% în CSI

În perioada ianuarie-aprilie 2019, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de aproape 949 de milioane de dolari, volum superior cu 8% celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2018. În primele patru luni ale anului, reexporturile de mărfuri au avut o pondere de 29,3% în totalul exporturilor.

Exporturile către țările Uniunii Europene (UE–28) au deținut o cotă de 63,5% în totalul exporturilor realizate în ianuarie-aprilie 2019. Țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 14,6% în același interval.

Comparativ cu primele patru luni ale anului trecut, exporturile moldovenești s-au redus cu peste 4% către țările UE și cu aproape 3% către țările CSI.

Importurile în ianuarie-aprilie: 49% din UE și 26% din CSI
Valute, salarii, economie
© Sputnik / Григорий Сысоев

Și importurile s-au redus în aprilie 2019, comparativ cu luna martie – cu peste 3%. Pe de altă parte, în comparație cu luna aprilie 2018, importurile Republicii Moldova s-au majorat spectaculos, cu aproape 16%, depășind 515 milioane de dolari.

În ianuarie-aprilie 2019, importurile de mărfuri ale Republicii Moldova au depășit un miliard și 880 de milioane de dolari americani (1880,6 mil. dolari SUA), volum superior cu peste 6% celui înregistrat în intervalul corespunzător din 2018.

Importurile din UE au deținut o cotă de 48,8% (cu 3,2% mai mult, comparativ cu ianuarie-aprilie 2018), iar ponderea importurilor din CSI a constituit 26,5% în total (cu 17,6% mai mult, comparativ cu ianuarie-aprilie 2018).

Tematic

Expert: Iată care este interesul economic al chinezilor în Moldova
Șoc pe piața valutară: Leul scade dramatic în raport cu euro și dolarul
De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi
Tagurile:
scădere, expert economic, Exporturi, Moldova


Știrile Zilei