01:29 07 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.56
 • USD17.31
 • RUB0.24
 • RON4.04
 • UAH0.64
Analitică
Sa primesc un link scurt
208860

„Este foarte îngrijorătoare” scăderea înregistrată de transportul aerian în primul trimestru al anului, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul Oleg Tofilat.

Transportul aerian și cel feroviar de pasageri, cărora le revin cote de puțin peste un procent în totalul transportului de pasageri, au înregistrat scăderi de aproximativ 4% în primul trimestru al anului 2019, comparativ cu activitățile din primele trei luni ale anului trecut.

La polul opus, transportul rutier de pasageri, cu cea mai mare pondere în domeniu, a înregistrat o nouă creștere de 3,5% în perioada indicată, depășind cota de 97% în totalul transportului de pasageri, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).

Reporterul Sputnik Moldova l-a întrebat pe expertul în domeniul transporturilor Oleg Tofilat ce ne semnalează scăderile în transportul feroviar și aerian.  

Transportul feroviar înregistrează o scădere „naturală”

„Transportul feroviar de pasageri este într-un trend de scădere de mai mulți ani. Este un proces natural - pasagerii migrează din trenuri în avioane, pe cursele lungi, și în autoturisme și autobuze, pe cursele domestice”, a comentat expertul.

„Scăderea la transportul aerian este foarte îngrijorătoare, în schimb. În ultimii ani se atesta o tendință de creștere de peste 10% anual”, a spus Oleg Tofilat.

Reducerea din primul trimestru înregistrată de transportul aerian de pasageri „poate fi un efect al optimizării rețelei de curse ale operatorilor naționali în perioada de iarnă”, în opinia expertului.

„Adică, scăderea numărului de pasageri este consecința scăderii capacității oferite. În caz contrar, aceasta ar însemna pierderi operaționale considerabile”, a explicat Oleg Tofilat.

Structura transportului de pasageri din Republica Moldova

În ianuarie-aprilie 2019, prin toate modurile transportului public, au fost transportați 34,1 milioane de pasageri, cu 3,5% mai mult decât în primele luni ale anului 2018.

Ponderea modurilor de transport public în transportul de pasageri arăta în felul următor la sfârșitul lunii aprilie:

 • transportul rutier de pasageri - 97,3%, peste 33 de milioane de persoane;
 • transportul feroviar de pasageri - 1,5%, peste 526 de mii de persoane;
 • transportul aerian de pasageri - 1,1%, peste 373 de mii de persoane.
  Ponderea modurilor de transport
  Ponderea modurilor de transport

Transportul naval - creștere spectaculoasă

Cea mai spectaculoasă creștere, de peste 16%, a fost realizată în primele trei luni ale anului de transportul fluvial de pasageri, care deține o cotă de aproximativ o zecime de procent în total. Numărul călătorilor care s-au deplasat cu transportul naval în primele trei luni ale anului constituie 30 de mii de persoane.

În Republica Moldova activează câțiva agenți economici care prestează servicii în domeniul transportului naval pe plan intern și pe plan international: Instituția Publică „Căpitănia portului Giurgiulești”, Întreprinderea de Stat „Portul Fluvial Ungheni”, Întreprinderea de Stat „Registrul Naval” și Întreprinderea de Stat „Bacul Molovata”.

În afara acestor agenți economici cu capital de stat, prestează servicii în domeniul transportului naval intern și câțiva agenți economici cu capital privat, cel mai mare fiind „Danube Logistics” SRL, care este operatorul „Portului Internațional Liber Giurgiulești”.

Autoritățile guvernamentale ș-au anunțat intenția, în 2018, de a întreprinde acțiunile necesare pentru dezvoltarea transportului naval de mărfuri și pasageri.

Tematic

Topul destinațiilor turistice: Unde mergem la mare vara aceasta
Ce se va întâmpla cu transportul public pe parcursul verii: Decizia Primăriei Chișinău
Transportatorii sunt disperați: Comision de 10% din prețul biletelor, luat de autogări
Tagurile:
REpublica Moldova, transportului aerian


Știrile Zilei