10:48 30 Mai 2020
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.63
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Analitică
Sa primesc un link scurt
145810

Creșterea cererii de valută, consumul neacoperit cu venituri și menținerea artificială a cursului monedei naționale în pragul alegerilor parlamentare din februarie au provocat deprecierea bruscă a leului în aprilie – iunie.

În intervalul aprilie-iunie 2019, leul a sărit peste două praguri psihologice – un dolar a ajuns să coste peste 18 lei, iar un euro – peste 20 de lei. La sfârșitul lunii martie, un dolar echivala cu 17,29 de lei la cursul valutar oficial, iar un euro - 19,49 lei.

Moneda națională s-a depreciat cu 5,3% față de coșul valutar euro-dolar în aprilie-iunie.

Astfel, leul moldovenesc a cunoscut în trimestrul doi al anului „cea mai mare depreciere din ultimi patru ani”, semnalează analistul economic Veaceslav Ioniță.  

Motivele devalorizării accentuate a leului

Deprecierea a fost determinată de „creșterea cererii de valută din partea agenților economici”, precum și de „consumul populației neacoperit cu venituri - mai simplu spus, de creditele de consum, care în cea mai mare parte au mers pe piața valutară creând un deficit de valută”, apreciază Veaceslav Ioniță.

Dar, mai ales, observă analistul economic, „după alegeri, ne-am trezit cu deprecieri bruște”. În opinia sa, până la scrutinul parlamentar din februarie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a „menținut artificial cursul leului”.

Sputnik a scris anterior că, în mai puțin de o lună, de la 26 aprilie până la 31 mai, BNM a utilizat 14 milioane de dolari pentru intervențiile pe piața valutară internă.

Piața valutară reacționează la evenimentele politice  

„Șocurile valutare din aprilie și finele lunii iunie au fost determinate de menținerea artificială a cursului leului de către Banca Națională a Moldovei (BNM) în ajun de alegeri. (...) În lunile decembrie 2018 – februarie 2019, când a fost cel mai puternic deficit de valută, leul moldovenesc, în loc de depreciere, a cunoscut chiar o apreciere”, constată Veaceslav Ioniță.

„Este foarte greu de argumentat economic această intervenție excesivă a BNM, cert este că, după alegeri, ne-am trezit cu deprecieri bruște, fapt ce nu trebuie să aibă loc. Or, în opina noastră, rolul BNM nu este de a menține artificial și cu orice preț cursul valutar, dar de a interveni pentru evitarea oscilațiilor bruște, dar tocmai asta nu a făcut banca centrală”, explică analistul economic.

„Piața noastră valutară este puternic influențată de ciclurile politice, datorită faptului că agenții economici, în ajun de alegeri, preferă să-și securizeze economiile în valută”, explică Veaceslav Ioniță.

La ora actuală, cererea anuală de valută în Republica Moldova este de 2 miliarde și 200 de milioane de dolari, în creștere, comparativ cu anii trecuți.

Previziuni pentru evoluția leului moldovenesc

„În prezent, creșterea cererii de valută s-a temperat, oferta rămâne ridicată, există o probabilitate înaltă de intrări suplimentare de valută sub formă de granturi și împrumuturi guvernamentale, ceea ce va calma piața valutară”, apreciază Veaceslav Ioniță.

În opinia analistului economic, „leul va avea în următoarele luni o fluctuație stabilă, cu o ușoară înclinație spre depreciere față de coșul valutar Euro&USD.

Totodată, în luna august moneda națională, tradițional, cunoaște o ușoară apreciere, determinată de vânzările masive de valută ale populației”.

Tematic

La ce să ne așteptăm după majorarea ratei de bază de către BNM – opinia expertului
Transferurile bănești, în scădere: Câți bani au trimis acasă moldovenii din străinătate
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt
Tagurile:
Depreciere, Leu


Știrile Zilei