10:54 06 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Analitică
Sa primesc un link scurt
798 0 0

Leul moldovenesc continuă să se deprecieze lent față de principalele valute de referință. La casele de schimb valutar ale unor bănci importante, dolarul și euro depășesc pragurile psihologice de 18 și, respectiv, 20 de lei la vânzare.

CHIȘINĂU, 28 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. La cursul valutar oficial anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 28 august, dolarul s-a scumpit cu 5 bani, iar prețul euro a crescut cu 3 bani comparativ cu 27 august.

BNM a stabilit următoarele cotații pentru miercuri, 28 august: un dolar american echivalează cu 17,94 lei, un euro – cu 19,82 lei, o hrivnă ucraineană - cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,20 lei, o rublă rusă – cu 27 de bani.

Actualul episod de depreciere a leului a început la 18 august, fiind precedat de un interval de aproximativ două săptămâni în care moneda națională a urcat ușor, dar constant în cotații.

Cererea de valută devine mai mare spre toamnă și, ca urmare, leul se depreciază.

„Este o corecție a pieței valutare după perioada estivală”, în care activitatea economică a fost mai redusă, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik.

În timpul verii, activitatea pieței valutare interne a fost mai intensă, datorită valutei vândute de moldovenii de peste hotare care au venit acasă în concediu și de către turiștii străini, a explicat expertul economic.

Actuala „tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile” agenților economici moldoveni, potrivit expertului. 

Deprecierea monedei naționale îi întristează însă pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină.

De asemenea, cresc prețurile produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

Menționăm că prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere sau diminuarea acesteia determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Tematic

Experți: Politicienii de la Chișinău negociază păgubos cu FMI și alți parteneri externi
Euro spre 20 de lei și dolarul spre 18 lei: Ce se întâmplă și cine are avantaje – expert
BNM a intervenit pe piața valutară: Cât au ajuns să coste euro și dolarul
Tagurile:
BNM, dolar, euro, Curs valutar, curs


Știrile Zilei