02:52 18 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
Explozia din sectorul Râșcani al Capitalei

Explozia din sectorul Râșcani: O problemă uitată de autorități? 1 an de la tragedie - Foto

© Sputnik / Miroslav Rotari
Analitică
Sa primesc un link scurt
270040

O problemă uitată de autorități? Pe 6 octombrie se împlinește exact un an de la explozia care s-a produs în sectorul Râșcani din Capitală în urma unei scurgeri de gaze. Atunci și-au pierdut viața cinci persoane, iar alte zeci au rămas fără adăpost.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Explozie teribilă în sectorul Râșcani din Capitală: Oameni strigă să fie salvați - acesta a fost titlul știrii care a zguduit o țară întreagă. Astăzi se împlinește exact un an de la explozia care s-a produs în sectorul Râșcani al Capitalei, în urma unei scurgeri de gaze.

În urma deflagraţiei produse în data de 6 octombrie în clădirea cu 20 de etaje de pe bulevardul Moscova şi-au pierdut viața cinci persoane, iar zeci de familii au rămas fără adăpost.

1 / 12
© Sputnik / Miroslav Rotari
Explozie în sectorul Râșcani al Capitalei, 6 octombrie 2018

 

Atunci a fost creat un grup de lucru format din specialiști în domeniu, care au expertizat, monitorizat și coordonat toate acțiunile de reparație a blocului afectat. Autoritățile au pornit elaborarea unui regulament complex care va prevedea expres utilizarea, alimentarea și importul buteliilor de gaz pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, blocul afectat a fost reparat. Potrivit Ministerului Economiei, cele 126 de apartamente au fost reparate, iar proprietarii au revenit în casele lor.

Ce au realizat autoritățile timp de un an de zile

Un plan de acțiuni a fost elaborat și discutat în 2018 de Guvern. Acesta prevedea o serie de măsuri, printre care:

1.  Licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.

2. Introducerea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic.

4. Elaborarea Programului național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile socialmente-vulnerabile. În prezent, 90 la sută din butelii folosite sunt învechite, cu termen de exploatare depășit.

5. Organizarea campaniilor de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.

În august 2019, autoritățile au dispus ca persoanele care utilizează butelii cu gaze în gospodării să nu mai poată să se alimenteze la benzinării. Acestea au promis din nou că ”vor examina posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate la domiciliu de către companii specializate”, acest lucru rămânând a fi doar o inițiativă.

Ce spune legea despre utilizarea buteliilor de gaz

Conform Hotărârii Guvernului Nr. 1159 din  24.10.2007 care stabilește regulile generale de apărare împotriva incendiilor în Republica Moldova, ”în apartamentele şi camerele de locuit, precum şi în casele de locuit individuale se admite păstrarea a maximum 10 litri de lichide ușor inflamabile (LUI) şi lichide combustibile (LC) în ambalaj închis. Nu se admite păstrarea la balcoane şi lojii a LUI, LC, precum şi a buteliilor cu GC (gaze combustibile)”.

Chiar dacă autoritățile au dispus formarea unor comisiilor speciale pentru detectarea și evacuarea lor din apartamente, nu există nicio prevedere legală care ar interzice sau să permită expres utilizarea buteliilor de gaz în apartamente.

În prezent, normativul în construcții din 2014 stabilește că “buteliile destinate pentru gazificarea blocurilor locative […] trebuie amplasate numai în exteriorul acestora, în dulapuri speciale, din materiale incombustibile” și “ trebuie amplasate la o distanţă de cel puţin 0,5 m de la plita de gaz”. În același timp, se stabilește că “Nu se admite instalarea buteliilor cu HGL:

 • în coridoarele comune şi încăperile locuibile;
 • în subsoluri, demisoluri şi poduri;
 • în incăperile amplasate alături, deasupra şi sub: săli de alimentare şi comerţ a întreprinderilor de alimentare publică; auditorii şi clase de instruire; săli de spectacole (festivităţi); salonuri de spitale şi alte încăperi analogice cu aglomerare de masă a oamenilor;
 • în încăperi fără iluminat natural din exterior;
 • pe căile de evacuare şi apropierea ieşirilor de evacuare;
 • din partea faţadelor clădirilor;
 • la ieşirile de avarie”.

În încheiere, am vrea să ne exprimăm speranța că autoritățile nu vor uita că o asemenea problemă există și că trebuie tratată cu o seriozitate maximă pentru a preveni alte posibile tragedii.

Tematic

Propunere din UE: Să interzicem gazul lichefiat american în Europa
Explozie terifiantă la Chișinău: O butelie de gaz a făcut victime și ravagii
Tagurile:
foto, Butelii cu gaz, gaze, Râșcani, explozie


Știrile Zilei