02:59 18 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Prune

Ce fructe și în câte țări a exportat Republica Moldova în sezonul curent

© Sputnik / Владимир Иванов
Analitică
Sa primesc un link scurt
37420

Strugurii de masă din Republica Moldova au ajuns anul acesta pe piețele a 12 state ale lumii. Prunele și merele moldovenești sunt solicitate mai ales în Federația Rusă și România.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Republica Moldova a exportat în lunile iulie-septembrie 41.343 de tone de prune, 42.300 de tone de mere, 8.518 tone de caise, 4.041 tone de piersici și 15.630 de tone de struguri de masă în stare proaspătă.

Prunele și merele sunt solicitate în cantități mai mari în Federația Rusă, România, Austria și Belarus, potrivit informațiilor făcute publice luni, 7 octombrie, de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Caisele din Republica Moldova au fost exportate preponderent în Ucraina, Rusia și Belarus.

Struguri de masă din recolta acestui an fost exportați în 12 state ale lumii, inclusiv în România, Belarus, Federația Rusă, Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Lituania, Letonia, Estonia, Mongolia, Turcia și Oman.

Fructe moldovenești mai sunt livrate pe piețele din Germania, Polonia, Irak, Croația, Cehia, Țările Baltice, Italia și Muntenegru.

Precizăm că exportul anual de mere al Republicii Moldova este de 200-220 de mii de tone.

Sputnik a relatat anterior că recolta de mere de anul acesta este bună, la nivelul anului trecut, de vreo 670 de mii de tone. Dar calitatea fructelor de măr a fost compromisă de ploile cu grindină din vară, astfel încât peste 50% din recoltă este bună doar pentru procesare. 

Analistul economic Veaceslav Ioniță a remarcat într-un interviu pentru Sputnik că merele moldovenești sunt exportate în Federația Rusă în proporție de 90-95%, piața rusă fiind astfel salvatoare pentru producătorii din domeniu.

Tradițional, strugurii în stare proaspătă sunt exportați de Republica Moldova în proporție de 50% în Federația Rusă și în Belarus.

Până la sfârșitul acestui an, Asociația „Moldova-Fruct” va exporta în Federația Rusă 300 de mii de tone de mere și 60 de mii de tone de struguri, a declarat în studioul Sputnik președintele asociației, Vitalie Gorincioi.

Tematic

Producătorilor de struguri le vine să pună mâna pe topor: Probleme grave în viticultură
La Chișinău a demarat sărbătoarea Ziua Națională a Vinului
Jale mare ce se întâmplă cu merele în Moldova: Indignarea producătorilor, la cote maxime
Tagurile:
Republica moldova, export, țări, Fructe


Știrile Zilei