07:27 22 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69
Moldova riscă să rămână fără gaze naturale

Riscul ca Moldova să rămână fără gaze naturale: Ce spun autoritățile – Video

© Sputnik / Павел Паламарчук
Analitică
Sa primesc un link scurt
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (159)
21510

Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că nu vom rămâne fără gaze naturale în această iarnă. Când va deveni operațional gazoductul Iași–Ungheni–Chișinău și ce scenariu alternativ de tranzitare a gazelor descrie președintele „Moldovagaz”.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Angajamentul pentru finalizarea gazoductului Iași -Ungheni - Chișinău a fost inclus în Foaia de parcurs ce vizează cooperarea în mai multe domenii de interes comun, semnată la Chișinău, pe 9 octombrie, de miniștrii de Externe moldovean și român, Nicu Popescu și, respectiv, Ramona Mănescu.

Ramona Mănescu a declarat la un briefing susținut miercuri, 9 octombrie, la Chișinău, că gazoductul Iași–Ungheni-Chișinău „va fi operațional sută la sută” în primăvara anului 2020.

La o întrevedere cu premierul Maia Sandu, Ramona Mănescu a menționat importanța finalizării construcţiei gazoductului în aprilie-mai 2020.

Nicu Popescu și Ramona Mănescu s-au deplasat miercuri pe șantierul de construcții al gazoductului Iași–Ungheni-Chișinău, branșamentul Ungheni – Chișinău, pe culoarul de lucru din comuna Grătiești.

„Cu cât mai curând vom avea funcțională această rută alternativă, cu atât mai devreme autoritățile de la Chișinău vor putea avansa semnificativ în ceea ce ține de îmbunătățirea nu doar a securității energetice, dar și a securității naționale a Republicii Moldova”, a declarat pe șantier ministrul Nicu Popescu.

Maia Sandu: Aprovizionarea cu gaze nu va fi întreruptă

La un briefing susținut miercuri, premierul Maia Sandu a declarat că a discutat cu Ramona Mănescu despre aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova și că urmează să discute pe această temă și cu reprezentanții guvernului Ucrainei.

Potrivit Maiei Sandu, cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să-și facă griji că livrarea gazelor va fi întreruptă.

Prim-ministrul a spus că „există soluții tehnice” și că vom fi aprovizionați cu gaze indiferent de faptul dacă Rusia și Ucraina vor reuși sau ba să ajungă la o înțelegere cu privire la tranzitarea gazelor prin teritoriul Ucrainei.

Maia Sandu a adăugat că a discutat și cu președintele Igor Dodon despre aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova din 1 ianuarie 2020.

Premierul a precizat că discuția cu șeful statului s-a referit la soluțiile tehnice identificate, astfel încât acestea să fie cunoscute „și în Parlament, și la Președinție”.

Președintele „Moldovagaz”, despre scenariile de tranzitare a gazelor

Președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat pentru studioul Sputnik Moldova că, în urma negocierilor dintre Ucraina și Rusia cu privire la tranzitul de gaze, din „1 ianuarie 2020, vom continua să beneficiem de furnizarea și tranzitul gazelor naturale prin ruta tradițională transbalcanică”.

Dar Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru diverse situații, inclusiv pentru faptul că ar putea fi sistată tranzitarea gazelor naturale prin teritoriul Ucrainei, a adăugat Ceban.

„Discutăm soluții, inclusiv procurarea gazelor naturale la hotarul Federația Rusă - Ucraina, transportarea acestor gaze către Moldova și livrarea consumatorilor finali. La fel, examinăm variantele ce țin de asigurarea transportării și livrării gazelor naturale în regim de revers pe coridorul transbalcanic, utilizând sistemele transport gaze Bulgaria – România – Ucraina - Republica Moldova. Considerăm că vom ajunge la o soluție prin care livrarea gazelor nu va fi sistată”, a adăugat președintele „Moldovagaz”.

Prețul de import al gazelor naturale

Republica Moldova importă gaze din Rusia la prețul de 235 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Din 1 ianuarie 2020, reducerea la gazele rusești ar putea constitui 45-50 de dolari, iar din 1 aprilie 2020 – 70 de dolari. În consecință, din 1 ianuarie 2020, este posibil ca Republica Moldova să procure gazele la prețul de 180 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar din 1 aprilie – și mai ieftin, cu 160 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Întreprinderea „Moldovagaz” funcționează în regim normal, achitările față de „Gazprom” se fac la nivelul de 99-100%, a declarat Vadim Ceban, invitat în studioul Sputnik.

Concernul rus „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova – 35,33%, administrația de la Tiraspol – 13,44%, iar mici acționari dețin 1,23% din acțiuni.  

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (159)

Tematic

Ce soluții are Moldovagaz dacă la iarnă va fi sistată livrarea gazelor naturale?
Decizia cu privire la contractul dintre „Gazprom” și ”Moldovagaz”: Anunț oficial
Tagurile:
Republica moldova, gaze


Știrile Zilei