03:04 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
bloc

Fenomen neașteptat pe piața imobiliară: Procurări masive de apartamente cu bani gheață

© Sputnik / Miroslav Rotari
Analitică
Sa primesc un link scurt
186420

În această vară piața imobiliară a bătut un record fără precedent în istoria Moldovei, anunță economistul Veaceslav Ioniță. În opinia lui, atingerea acestui record a fost posibilă grație moldovenilor care muncesc peste hotare și trimit bani acasă.

CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță anunță că în trimestrul III al acestui an, în Republica Moldova, au fost vândute 8,5 mii de apartamente, dublu față de media din ultimii ani. Din acestea 8,5 mii de apartamente, peste 6 mii au fost vândute în Chișinău.

Dacă până acum, în Republica Moldova, 40% de apartamente erau procurate prin ipotecă, atunci în vara aceasta ponderea apartamentelor procurate prin ipotecă s-a redus la 28%. Altfel spus, 72% din apartamente au fost procurate cu banii pe masă (bani gheață, bani cash, în numerar), cifră record nemaiîntâlnită până acum.

În opinia lui Veaceslav Ioniță, cei care puteau mișca piața așa de brusc în sus pot fi doar conaționalii noștri ce muncesc peste hotare, care veniți în această vara au investit masiv în apartamente.

Estimativ, moldovenii care muncesc peste hotare au cheltuit suplimentar în tr. III peste 100 de milioane de euro pentru procurarea de apartamente. Dacă le adăugăm la cele 170 de milioane de euro investiții medii pe trimestru din ultimii doi ani, atunci în tr. III avem investiții în domeniul procurărilor de apartamente de circa 270 de milioane de euro, cifră record pentru Moldova.

Ioniță spune că deocamdată nu este clar scopul acestor procurări record: investiții sau intenția de întoarcere acasă.

Tematic

Programul "Prima Casă": Ce se întâmplă în țară în timp ce guvernanții "luptă cu oligarhia”
În 2020, prețurile pe piața imobiliară vor crește – Iată ce spune un cunoscut expert
Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor, după 11 ani de descreștere continuă
Tagurile:
gheață, gheata, Apartamente, masive, procurare, piața imobiliară, fenomen


Știrile Zilei