15:00 18 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.45
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.72
Analitică
Sa primesc un link scurt
83 0 0

Raportat la PIB , în 2020 Moldova va aloca pentru sănătate de 2 ori mai puțin decât media europeană, titrează blogul expertului Veaceslav Ioniță.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Economistul Veaceslav Ioniță analizează pe blogul său care este raportul dintre Produsul Intern Brut și cheltuielile pentru sănătate preconizate de autorități pentru anul viitor. Reproducem mai jos textul economistului.

Raportat la PIB, în 2020 Moldova va aloca pentru sănătate de 2 ori mai puțin decât media europeană

În anul 2020 Moldova intenționează să aloce pentru sănătate 10,1 miliarde lei, dintre care 5,3 miliarde de lei sunt bani colectați din Primele de Asigurări Medicale, iar restul de 4,8 miliarde de lei sau 47% din total vor fi transferuri sau cheltuieli ale Bugetului de Stat.

Cheltuieli pentru Ocrotirea Sănătății, miliarde de lei
Cheltuieli pentru Ocrotirea Sănătății, miliarde de lei

Raportat la PIB, Moldova în 2020 va aloca pentru sănătate 4,41%, ceea ce este mai mult decât în perioada de criză bugetară din 2016-2017, când pentru sănătate sa alocat doar 4% din PIB. De fapt, evoluția din ultimii 15 ani arată că în situații de criză cheltuielile pentru ocrotirea sănătății nu sunt pe departe prioritatea numărul unu a oricărei guvernări.

Cheltuieli pentru ocrotirea Sănătății raportate la PIB
© Photo : Veaceslav Ioniță
Cheltuieli pentru ocrotirea Sănătății raportate la PIB

După acest indicator, Cheltuieli pentru Sănătate raportat la PIB, Moldova are cea mai proastă performanță în Europa.

Noi alocăm pentru sănătate doare 4,4% din PIB, cea ce este de 2 ori mai puțin decât media europeană. Din UE doar România este cumva comparabilă cu Moldova.

Cheltuieli pentru ocrotirea sănătății, ponderea în PIB, %
Cheltuieli pentru ocrotirea sănătății, ponderea în PIB, %

În valori absolute situația este mult mai tristă. Moldova va aloca în 2020 circa 195 euro/locuitor, cea ce este de 14 ori mai puțin decât media europeană și de 3 ori mai puțin decât următoarea țară după noi Albania, care în 2017 a alocat 583 euro/locuitor pentru ocrotirea sănătății.

Cheltuieli pentru ocrotirea sănătății, euro/locuitor în 2017
Cheltuieli pentru ocrotirea sănătății, euro/locuitor în 2017

Pentru a depăși acest handicap în finanțarea Sănătății trebuie implementate 3 măsuri imediate:

1. Prin lege, o anumită cotă de Accize de la tutun să fie alocate ca venituri proprii ale Fondului de Ocrotire a Sănătății.

2. Statul să majoreze investițiile proprii in infrastructura spitalicească și-n echipamente medicale.

3. Și cel mai important. Statul să susțină activ dezvoltarea Asigurărilor medicale benevole.

Asigurările Medicale Benevole

În mod special ași dori să mă opresc la asigurările medicale Benevolei.

În țările dezvoltate asigurările benevole reprezintă 20-25% din totalul cheltuielilor Pentru Ocrotirea Sănătății. Dacă Moldova ar ajunge la o așa performanță, atunci Sistemul de Sănătate ar obține 2-3 miliarde lei anual din Asigurările medicale benevole.

Raportul dintre asigurările de stat și cele benevole
© Photo : Veaceslav Ioniță
Raportul dintre asigurările de stat și cele benevole

În prezent asigurările benevole de sănătate în Moldova sunt la nivel de 100 milioane lei anual.

Însă din această sumă 70-75%, de fapt, nu sunt chiar asigurări benevole, dar mai degrabă impuse de cerințele țărilor gazdă unde moldovenii merg în vacanță. Altfel spus, sunt asigurări medicale, procurate în cazul deplasărilor sau excursiilor de peste hotare, care nu are nimic cu sistemul nostru medical dețin cea mai mare cotă în asigurările benevole.

Deci piața reală a asigurărilor medicale benevole în Moldova este de circa 25 de milioane de lei anual, ceea ce este de 100 ori mai puțin decât performanța țărilor dezvoltate. Aici mai adăugăm și faptul că această piață nu a crescut practic deloc în ultimii 10 ani.

Pentru a dezvolta piața Asigurărilor Medicale Benevole sunt necesare 3 acțiuni prioritare:

1. Reglementarea mai strictă a acestor tipuri de asigurări. În timp ce în țările dezvoltate plățile pentru sănătate constituie peste 85% din primele colectate, la noi acest indicator este de aproximativ 50-55%, ceea ce înseamnă zeci de milioane de lei care rămân la companiile de asigurare și nu ajung în sistemul de sănătate.

2. Campanie publică finanțată din Bugetul de Stat pentru promovarea acestei forme de asigurări.

3. dar cel mai important lucru este ca  primele de asigurare medicală să nu fie supuse impozitării. Este absurdă situația când Guvernul te obligă să-ți asiguri sănătatea, iar în caz, dacă dorești să faci acest lucru benevol, el te impozitează.

Toate aceste măsuri trebuie să fie parte a unei Foi de Parcurs Asumate de Guvern, care să aibă drept scop: creșterea cotei în PIB a cheltuielilor pentru sănătate cu cel puțin 0,2% anual.

Tagurile:
europeana, media, Mici, Moldova, alocatii, sanatate


Știrile Zilei