08:06 24 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.26
  • USD17.83
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73
Analitică
Sa primesc un link scurt
10701

Expertul economic Veaceslav Ioniță afirmă că, dacă autoritățile Capitalei nu vor moderniza infrastructura rutieră, atunci peste cinci ani aceasta ar putea intra în colaps.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. "Republica Moldova, în 2019, a trecut cu succes de primul milion de unități de transport înregistrate, dintre care 650 de mii sunt autoturisme. În anul 2020, din numărul total de autoturisme din Republica Moldova, circa 195 de mii vor fi înregistrate în orașul Chișinău, ceea ce este de 40 de ori mai mult decât acum 50 de ani, când au fost construite majoritatea drumurilor și străzilor din oraș", scrie economistul Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Expertul afirmă că numărul autoturismelor din Capitală se dublează în fiecare 15 ani.  

"După anul 1990, la fiecare 15 ani, în Chișinău, numărul de autoturisme se dublează, drept consecință infrastructura urbană deja nu mai face față numărului imens de mașini. Astfel, în 2020, doar autoturismele înregistrate în oraș ocupă 21,4% din suprafața totală a drumurilor și străzilor. Aici trebuie să adăugăm și autoturismele celor care locuiesc în oraș fără a fi înregistrați și a oaspeților zilnici ai Capitalei", constată Veaceslav Ioniță.

Suprafața de străzi ocupată de autoturisme în municipiul Chișinău
Suprafața de străzi ocupată de autoturisme în municipiul Chișinău

Potrivit lui, cel mai aglomerat este sectorul Centru, unde aproape jumătate din suprafața străzilor este ocupată de automobile.  

"Dar asta nu e tot. Să nu uităm că zilnic autoturismele se deplasează de la locul de trai la locul de muncă al posesorului, ceea ce înseamnă că ele ocupă zilnic două locuri de parcare, iar cel mai concentrat este sectorul centru, unde se adună mașinile în timpul zilei. În centrul orașului autoturismele ocupă 40-60% din suprafața utilă a străzilor", afirmă el.

În această situație Ioniță vede o singură soluție: parcările cu plată.

Topul municipiilor din Republica Moldova după suprafața de străzi ocupată de autoturisme
Topul municipiilor din Republica Moldova după suprafața de străzi ocupată de autoturisme

"Este foarte ușor de constatat că autoritățile municipale au la dispoziție maximum cinci ani pentru a soluționa problemele autoturismelor din Chișinău, iar soluția este un sistem inteligent de parcări urbane contra plată. Este absurd ca infrastructura urbană de străzi să fie utilizată în loc de parcare. Costul unei ”parcări stradale” din centrul orașului este de 2-3 ori mai mare decât a unei parcări multietajate", a conchis Veaceslav Ioniță.

Tagurile:
ambuteiaje, Chisinau, parcari cu plata


Știrile Zilei