03:02 23 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.37
  • USD17.97
  • RUB0.25
  • RON4.34
  • UAH0.66
Analitică
Sa primesc un link scurt
23001

În Republica Moldova există o problemă majoră în ceea ce privește apa potabilă. Deși în prezent avem suficiente rezerve, există motive de îngrijorare pentru viitor.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Asigurarea cu apă potabilă a localităților din Republica Moldova se bazează pe trei surse: apele subterane, cărora le revin 65% din volumul total al apei consumate, și apele de suprafață, cărora le revine 34,8% din volumul apei consumate. 

A treia sursă sunt lacurile de acumulare și izvoarele.

În anul 2017, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, 54 la sută dintre probele de cercetare a apei potabile provenite din sursele centralizate de alimentare au scos la iveală abateri de la normele sanitare.

Cifra este amețitoare, dacă luăm în calcul că trei ani mai devreme - în 2014, această cifră era semnificativ mai mică - de 21%.

Și mai gravă a fost situația în 2011, când 72 la sută dintre probele efectuate pentru evaluarea apelor provenite din surse centralizate au scos la iveală abateri de la normele sanitare.

Dacă în cazul apelor de suprafață monitorizarea efectuată de Serviciul Hidrometeorologic de Stat indică un nivel moderat de poluare, fără evoluții esențiale în ultimul deceniu, în cazul apelor subterane se menține un nivel ridicat al probelor necorespunzătoare indicilor sanitari, arată un studiu realizat de Biroul Național de Statistică.

Rezultatele ultimelor evaluări publicate de Biroul Național de Statistică arată că 75% dintre probe au scos la iveală, în 2017, abateri de la norme. Iar în 2015 acest indicator a fost de 82%.

Specialiștii atenționează că, deși în prezent avem suficiente rezerve de apă, există motive de îngrijorare pentru viitor, întrucât asistăm la mai multe fenomene de poluare a apelor de suprafață și subterane. În aceste condiții, treptat, rezervele de apă vor fi în scădere.

Tematic

Directorul general de la ”Apă-Canal Chişinău” a demisionat
Concluzia savanților: Oamenii ar trăi mai mult dacă ar consuma exclusiv apă pură
Tagurile:
Moldova, rezerve, apă potabilă

Știrile Zilei