18:06 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Analitică
Sa primesc un link scurt
51131

MAE rus a preferat să dea o lecție de diplomație – de la nivelul unui stat care se respectă și respectă o veche tradiție de prietenie și colaborare, de istorie comună – pe care politicienii cu ”deficit de gândire independentă” de la noi o ignoră.

BUCUREȘTI, 12 iun - Sputnik. Așa cum am arătat într-o analiză, noua Strategie Națională de Apărare transmisă de președintele Iohannis parlamentului spre validare este dominată de un aspect șocant: pentru prima dată după 23 august 1944, Rusia este trecută în cel mai important document strategic al României la capitolele risc și amenințare. În sensul celor scrise în „Strategie”, Rusia e privită ca un pericol pentru România și chiar ca un inamic!

Ei bine, reacția Rusiei nu a fost una vehementă, așa cum poate se așteptau unii analiști români, ci o adevărată lecție de diplomație oferită de Ministerul de Externe rus.

Prin vocea ambasadoarei Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt, Ministerul de Externe rus a folosit un ton moderat, dar ferm, atrăgând atenția asupra faptului că această nouă ”Strategie naţională de apărare a României” va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre.

”Este evident că noua versiune a strategiei românești va fi utilizată pentru consolidarea prezenței militare a SUA și a NATO în Marea Neagră”, a spus Zaharova, subliniind un singur aspect grav: ”Astfel, Bucureștiul, în loc să respecte propria declarație, de furnizor de stabilitate, contribuie la creșterea ulterioară a tensiunilor și neîncrederii în regiune”.

Deci, Rusia încearcă să deschidă ochii românilor – se folosește acest document pentru a spori prezența militară străină în România - fără a se cere acceptul populației, după cum am subliniat în mai multe analize! De asemenea, sporirea prezentei militare NATO și americane în România nu va face decât să crească inutil tensiunile zonale  - și să diminueze șansele relansării bunelor relații tradiționale cu Rusia, adăugăm noi.

Tot în cadrul briefing-ului săptămânal, Maria Zaharova a arătat că, prin includerea Rusiei printre sursele problemelor globale, România preia un ”truc” folosit în Occident pentru ”a ocoli recunoașterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”.

”Faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât - aşa cum ni se pare - un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a declarat Zaharova.

Cu alte cuvinte, spunem noi, Zaharova subliniază că această ”includere” nu reprezintă niciun interes al poporului român – ci este preluată din afară – reprezentând deci și interese externe ale românilor, reprezentați, din păcate, de politicieni cu ”deficit de gândire independentă”.

Deputatul Dumei de Stat, Ruslan Babek
© Sputnik / Владимир Трефилов

Adică, așa cum spun mulți analiști români de top, România se comportă ca o colonie – iar ceea ce face este în interesul celor care stăpânesc ”colonia”.

De remarcat că MAE rus nu a făcut acest comentariu, ci a preferat să dea o lecție de diplomație – de la nivelul unui stat care se respectă – și respectă o veche tradiție de prietenie și colaborare cu România, de istorie comună – pe care politicienii cu ”deficit de gândire independentă” de la noi o ignoră.

Adaug că ieri, în cadrul unei conferințe de presă, ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a abordat tema în aceeași manieră serioasă, responsabilă, nedorind să comenteze și să tragă concluzii ”atât timp cât documentul încă nu este aprobat de către Parlament şi nu a devenit unul oficial”.

”În eventualitatea faptului că Strategia va fi totuşi aprobată, în cele din urmă, aceasta va deveni un obiect ale discuţiilor noastre bilaterale”, a precizat ambasadorul.

Dar, a precizat Kuzmin, Tratatul politic de bază ruso-român din 2003 este un document de drept internaţional şi, din punctul de vedere juridic, ”este mai presus decât o strategie naţională de apărare a unei ţări”.

Excelența Sa Valery Kuzmin a făcut o singură apreciere și anume că ”este document care reflectă poziţia NATO”.

În concluzie, Rusia nu răspunde provocărilor din acest document ciudat trimis de Iohannis Parlamentului -  și îi dă o lecție de diplomație României, încercând să deschidă ochii românilor asupra felului în care sunt folosiți în interese străine.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Moscova: ”România, urmând exemplul SUA, repetă false banalități”
Tagurile:
diplomație, Romania, Rusia


Știrile Zilei