04:10 15 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.71
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Analitică
Sa primesc un link scurt
44011

Directorul general al Institutului pentru Probleme Regionale, Dmitrii Juravlev, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre influența asupra Moldovei rezultată din confruntarea a două popuri geopolitice.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. În ultima perioadă, confruntarea dintre Uniunea Europeană și Rusia s-a acutizat. Federația rusă nu mai întreține relații cu Uniunea Europeană ca organizație, Bruxelles-ul le-a distrus. Cu toate acestea Moscova a fost întotdeauna gata să restabilească aceste relații. Asta a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, după negocierile cu omologul său chinez, Wang Yi.

Ar putea Moldova să aibă de suferit în urma sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană? Politologul pe subiecte internaționale Dmitrii Juravlev a răspuns la această întrebare.

"În ceea ce ține de Uniunea Europeană, ministrul Afacerilor Externe al Federației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că unele state din Uniunea Europeană nu au distrus relațiile cu Federația Rusă, le-a deteriorat UE ca structură", a explicat politologul.

Potrivit lui, în această situație nu este clar dacă Uniunea europeană va putea de o manieră brutală să impună poziția sa față de Rusia unor țări aparte. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci el va crea o mulțime de probleme, susține expertul.    

"Și asta pentru că partenerul comercial de bază a Rusiei este totuși Uniunea Europeană. Problema va avea nu doar Rusia. Moldova este o țară agrară, înainte de toate. Problema este unde va exporta Moldova produsele sale agricole. Dacă Guvernul Moldovei se va gândi cumva să susțină acest demers al Uniunii Europene și să respingă relațiile cu Rusia, asta va deveni o catastrofă pentru economia moldovenească", a declarat Juravlev.

Potrivit lui, Moldova trebuie să fie o țară echilibrată din punct de vedere al opțiunilor geopolitice și să nu cadă în extreme. Juravlev le-a recomandat autorităților Republicii Moldova să acționeze, pe arena geopolitică, în interesul economiei naționale și al cetățenilor moldoveni, ca oricare acțiuni din exterior și acorduri internaționale să nu provoace reducerea locurilor de muncă, ci să majoreze numărul lor, prin atragerea investițiilor străină în economia națională.     

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
catastrofa, evitare, Autorități, Moldova, rus, expert

Știrile Zilei