Juristul Ghenadie Vaculovschi a examinat apelul la mobilizare, lansat ieri de liderul PPDA, Andrei Năstase, prin prisma Articolul 181 al Codului Penal. Iată la ce concluzii a ajuns juristul.
Un avocat din Republica Moldova a trecut prin adevărate clipe de coșmar, după ce a fost obligat la București să „traducă" în limba română câteva acte eliberate de autoritățile de la Chișinău, documente perfectate în aceeași limbă.
În sfârșit, au ieșit la rampă reprezentanții stăpânilor companiei EME Parkleitsystem, care au recunoscut luni, fără pic de rușine că doresc să facă bani pe seama noastră, iar din profitul acumulat să-i ofere o mică pomană și administrației municipiului Chișinău.
Urmează percheziții ample în birourile de la primărie și dosare penale care vor produce senzație în Republica Moldova, au dat asigurări socialiștii și nu doar ei
Ce se va alege din Parlamentul Republicii Moldova dacă în acesta vor rămâne numai 71 de deputații, aleși pe circumscripții uninominale și care vor fi lipsiți de imunitate parlamentară?
2 martie 2017 este o zi când, pentru a câta oară, bucurându-ne de viață pașnică într-un stat care este așa cum ni l-am făcut noi cu mâinile noastre de alegători și de politicieni, trebuie să cinstim memoria adevăraților eroi ai Republicii Moldova
Reprezentanții guvernării, Andrian Candu și Pavel Filip, au avut sarcina să stabilească în dialogul cu președintele Igor Dodon regulile jocului politic și ale războiului politic intern - cu alte cuvinte, alegoric vorbind, să delimiteze „câmpul de bătaie" de „lanurile semănate", or din ultimele trebuie să se hrănească o țară întreagă.
Până la alegerile parlamentare ordinare mai sunt aproape doi ani, iar Partidul Democrat din Moldova (PDM) este nevoit să caute soluții pentru a eficientiza actuala guvernare pe care o domină și de reușita căreia depind șansele electorale ale democraților.
Am încercat să tac. Înțeleg însă că trebuie să vorbim și să scriem. Altfel toate spurcăciunile sinistre vor prinde în continuare la curaj.
Bradul montat câine-câinește în Piața Marii Adunări Naționale sugerează multe despre administrația liberală a capitalei. Așa strâmb cum a fost montat și decorat „pomul de Crăciun" în acest an, el este o ilustrație a unei administrații caricaturale și distrofice.
Azi toată Moldova este mândră de CNA. În sfârșit, această structură care a fost ținta multiplelor atacuri mediatice (nu discutăm de această dată dacă au fost întemeiate sau nu), se prezintă în fața poporului ca una eroică. Pentru că a sărit în apărarea copiilor țării. Dar ce merită după aceste dezvăluiri conducerea primăriei?
Discuțiile dintre cetățenii moldoveni înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale m-au convins că nimeni practic nu mai este indecis. Rezultatul turului doi nu-l mai decid campaniile de promovare a celor doi candidați, ci cu totul altceva.
Există în societatea noastră un segment îngust, reprezentat de oameni extrem de spectaculoși și de aroganţi. Este vorba despre indivizi care, de regulă, au ajuns la un anumit nivel de prosperitate materială destul de confortabilă, în accepțiunea lor, într-o perioadă foarte scurtă sau au obținut această condiție fără a munci.
Actualul președinte al țării, în toată perioada mandatului său, a lăsat destul spațiu de manevră politică și de prezență mediatică pentru premier. Dar succesorul lui Nicolae Timofti ar putea să intre într-o confruntare politică acerbă cu guvernul și cu majoritatea parlamentară.
Referendumul din Marea Britanie este un semnal puternic. Rezultatele acestui vot sugerează că UE este în criză și are nevoie de o reformă internă. Însă o ”perestroikă” în cadrul acestei uniuni ar putea să scape de sub control și să conducă la destrămarea UE.