08:19 18 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR20.96
  • USD17.29
  • RUB0.24
  • RON4.30
  • UAH0.62
Caricaturi

De ce scade natalitatea în Moldova

Caricaturi
Sa primesc un link scurt
125121

Experții consideră că situa demografică în țara noastră este catastrofală: copii se nasc tot mai puțini, iar către anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii.

Aist MD

Specialiștii consideră că în anii apropiați declinul demografic va fi greu de oprit. Țara noastră este pe locul doi în lume printre țările cu cea mai mică natalitate, prima fiind Portugalia. Potrivit datelor pentru 2016, nivelul nașterilor era de cinci copii la șase femei.

bătrâni, imagine de arhivă
© Sputnik / Дмитрий Коробейников

Studiile sociologilor arată însă că o situație demografică normală se constituie atunci când la fiecare zece femei revin 21 de copii, cu condiția că populația nu ar emigra. Evident, pentru Moldova acest lucru nu este real în prezent.

Pronosticurile sunt îngrijorătoare nu doar în ceea ce ține de natalitatea redusă, ci și de creșterea alarmantă a numărului celor care emigrează. Anual, aproximativ un procent din populația Moldovei pleacă din țară.

De ce tinerii nu se grăbesc să-și întemeieze o familie și să aducă pe lume copii? Cauze sunt multe, inclusiv de ordin material.

Tematic

Demografii trag un semnal de alarmă. Cum va arăta Moldova peste câțiva ani
Demograf: Mii de oameni pleacă în fiecare an din Moldova
Tagurile:
emigreaza, scade natalitatea, situatia demografica, declin demografic, copii

Știrile Zilei