21:44 19 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Ion Ungureanu

Ce i-a cerut Pavel Filip lui Igor Dodon să facă pentru Ion Ungureanu

© Photo : Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Cultură
Sa primesc un link scurt
20410

Premierul i-a cerut președintelui să decreteze doliu național, Dodon se mai gândește.

CHIȘINĂU, 30 ian — Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip i-a solicitat șefului statului, Igor Dodon, să decreteze 31 ianuarie, când va fi înmormântat actorul Ion Ungureanu, zi de doliul național. Că premierul i-a cerut acest lucru președintelui a anunțat ministrul Culturii Monica Babuc, la o ședință pe care a avut-o cu mai mulți oameni de creație.

Nu cunoaștem dacă Igor Dodon are de gând să dea curs propunerii lui Pavel Filip. Cel puțin, până în acest moment, președintele nu a semnat un astfel de decret. Pe pagina oficială a președinției a fost publicat doar un necrolog semnat de Igor Dodon, în care aceasta afirmă că "trecerea în eternitate a marelui actor și regizor lasă un gol imens în sufletele celor care l-au îndrăgit".

Vom menționa că Ion Ungureanu a murit în spitalul Coltea din București. În seara zilei de astăzi corpul lui neînsuflețit urmează să fie adus de la București la Chișinău. Sicriul va fi depus în biserica Sfânta Teodora de la Sihla, unde va fi ținută slujbă de pomenire. Iar marți, artistul va fi petrecut pe ultimul drum. Ion Ungureanu s-a afirmat ca un om de cultură de marea valoare încă în perioada sovietică. Astfel, acesta a deținut funcția de regizor la unul dintre cele mai mari teatre din URSS — Teatrul Armatei de la Moscova, timp de peste zece ani (1978-1989).

În Republica Moldova el a deținut funcția de ministru al Culturii și Cultelor (6 iunie 1990 — 5 aprilie 1994) și a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. Ion Ungureanu este unul dintre cei 278 de delegați ai primului Parlament al fostei R.S.S. Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova) care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991. Înainte de a fi votată în Parlament, Ion Ungureanu a citit declarația de independență în fața sutelor de mii de oameni din Piața Marii Adunări Naționale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Tematic

Corpul neînsuflețit al actorului Ion Ungureanu va fi adus acasă
O stradă din Capitală va purta numele lui Ion Ungureanu
Tagurile:
Teatrul Armatei, Coltea, Igor Dodon, Pavel Filip, Monica Babuc, Ion Ungureanu, Chișinău, Bucureşti
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei