01:22 17 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.28
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
carte, imagine simbol

Poeziile lui Radu Gyr, accesibile publicului din Federația Rusă

© Sputnik / Юрий Кавер
Cultură
Sa primesc un link scurt
11610

„Pentru mine Gyr este un erou, luptător și mucenic. Ador poezia românească, în special cea a lui Lucian Blaga și Radu Gyr", a spus Mudricenko. În Federația Rusă a văzut lumina zilei o primă traducere în limba rusă a versurilor poetului român Radu Gyr.

CHIȘINĂU, 14 apr — Sputnik. Versurile poetului român Radu Demetrescu-Gyr au fost traduse pentru prima dată în limba rusă și au văzut lumina zilei în culegerea "Cântările puterii", editată în cadrul proiectului „Podurile prieteniei" al Mișcării Internaționale a Literaților, cu sprijinul unor tineri entuziaști din orașele Rostov-pe-Don și Șahtî din Federația Rusă.

Traducătoarea și poeta rusă Irina Mudricenko din orașul Șahtî a declarat pentru FLUX că se simte onorată de faptul că a realizat o primă traducere în rusă a versurilor marelui poet român.

"Am descoperit un univers liric original în opera lui Radu Gyr, care izvorăște din suferințele prin care a trecut între zidurile închisorilor. Pentru mine Gyr este un erou, luptător și mucenic. Ador poezia românească, în special cea a lui Lucian Blaga și Radu Gyr", a spus Mudricenko.

Radu Gyr
Radu Gyr

Noua apariție a fost salutată, în cadrul prezentării acestei culegeri, de amatorii de poezie din Rusia care au vorbit extrem de frumos despre creația „poetul al temnițelor".

"Condamnare la moarte pentru poezie. Nu a trăit în zadar omul", a menționat Ana Aciukurina din Kazani.

"Poezii minunate. Ca un copac care se înalță din asfalt demonstrând că are viață" a subliniat Larisa Iakovenko din Sankt-Petersburg.

În culegerea de versuri de Radu Gyr apărută în Rusia se regăsesc poezii printre care "Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane", "281", "Crezul", "Antiteze", "Întrebare", "Imn morților", "Tăcem din gură".

Traducerile în rusă au fost realizate de Irina Mudricenko din Rusia, în colaborare cu Dan Negară și Octavian Racu din Republica Moldova.

Tematic

Silvia Grigore: Un om de artă trebuie să reprezinte cultura şi tradiţiile ţării
Tagurile:
Ridica-te Gheorghe! Ridică-te Ioane, poezii, public, Irina Mudricenko, Radu Gyr, Romania, Rusia
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei