04:25 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Lumânări

Un 1 Aprilie trist: Ziua Umorului, fără marii umoriști – cine își mai amintește de ei

© Sputnik / Евгений Панасенко
Cultură
Sa primesc un link scurt
Sergiu Praporșcic
42510

Astăzi este 1 Aprilie, Ziua Umorului, când toată lumea face glume, farse, unele mai reușite, altele mai puțin, după mintea fiecărui în parte. Dar 1 aprilie este și un prilej de a ne aminti și marii umoriști pe care i-a avut Republica Moldova și care astăzi nu mai sunt cu noi.

CHIȘINĂU, 1 apr — Sputnik, Sergiu Praporșcic. Mai ales că astăzi este și ziua e naștere unui dintre ei: regizorul și umoristul Tudor Tătaru, care s-a născut în data de 1 aprilie 1957, în satul Pojăreni și a trecut la Domnul pe 27 martie 2013.

Cine își mai amintește, în data de 1 aprilie, an de an, Tudor Tătaru marca la Buciumul ziua lui de naștere și ziua umorului. După 2013, fiica lui, Viorica Tătaru a organizat Festivalul de Satiră și Umor în satul de baștină a umoristului, cu sprijinul sătenilor din Pojăreni și al Direcției Cultură Ialoveni.

Viorica Tătaru spune, într-o postare pe Facebook, că astăzi tradiția nu a fost respectată din varii motive și festivalul nu s-a mai ținut. Dar fiica maestrului spune că totuși festivalul va avea loc, tot la Pojăreni, doar că în data de 29 aprilie.

Și pentru că am vorbit aici de marii umoriști din Republica Moldova care au plecat dintre noi, cred că trebuie să-l pomenim aici și pe Gheorghe Pârlea, care s-a născut în data de 6 mai 1944, în Vărăncău, România și a decedat în data de 4 februarie 2017, la Chișinău. Dar și pe Pavel Bechet, care s-a născut în 5 iulie 1957, la Vadul-Leca, raionul Telenești și a decedat pe 8 iulie 2002.

Dumnezeu să-i odihnească cu pace.

Tematic

Incredibil: Umor cu iz ”nuclear”. Schimb tăios de replici între Trump și Kim
Tagurile:
umoristi, marii, umorului, trist, fara, ziua, aprilie, Ambasadorul Marii Britanii, Buciumul, Direcțai Cultură Ialoveni, Pavel Bechet, Tudor Tătaru, Gheorghe Pârlea
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei