07:12 20 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.72
Iurii Gagarin la bordul navei cosmice Vostok în timpul primului zbor în spațiu cosmic, 12 aprilie 1961

Gagarin, în Moldova: Pățania primului cosmonaut din lume în satul Cojușna - Foto

© Sputnik /
Cultură
Sa primesc un link scurt
111241

Scriitorul Mihai Poiată a publicat o tabletă pe pagina sa de Facebook, în care relatează un caz interesant care a avut loc acum mai bine de jumătate de secol: vizita primului cosmonaut din lume, Iurii Gagarin, în satul Cojușna din suburbia Chișinăului. Reproducem mai jos textul domnului Poiată.

CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. La  12 aprilie 1961, Iuri Gagarin efectuează primul zbor în Cosmos, la bordul navei „Vostok”, devenind primul cosmonaut din istorie. Scriitorul Mihai Poiată a publicat o tabletă în care relatează despre pățania primului cosmonaut, ajuns la o nuntă, în satul Cojușna.

Spaima lui Gagarin

Puțini moldoveni s-ar putea lăuda că l-au văzut pe Iurii Gagarin, primul cosmonaut din istorie, în carne și oase. Eu nu mă laud, dar l-am văzut. Pentru că sunt cojușnean, iar Gagarin a fost în Cojușna. În toamna lui 1966 eram în clasa X-a și deoarece cântam în fanfara colhozului „Biruința", mă puteam strecura la toate evenimentele care aveau loc în Casa de Cultură (cu excepția adunărilor de partid).

Organizatorii vizitei lui Gagarin, știind că acesta a cutreierat toată lumea și a văzut de toate, și-o fi zis că ar fi bine să-i facă o surpriză și l-au invitat la o nuntă moldovenească. Bună idee, dar nunta s-a transformat în… adunare. Fiindcă nuntașii, împreună cu oaspetele de onoare, au fost poftiți în Casa de Cultură, unde au dat busna zeci și zeci de gură-cască (printre care eram și eu) și au umplut sala. Mirele și mireasa au luat loc… în prezidiu. În dreapta miresei — Iurii Gagarin și Alexandru Popov, președintele colhozului, iar în stânga mirelui — primii doi secretari ai comitetului raional de partid. Nunul și nuna s-au pomenit pe la „coada prezidiului" (iată de ce nu pot fi văzuți pe fotografie), dar nu s-au supărat. În rândul doi — neamuri apropiate și câțiva fruntași în producție.

Nimic nu prevestea vreo abatere de la scenariul stabilit de organizatori, dar iată că a venit și rândul lui Gagarin să iasă la tribună ca să-i felicite pe tinerii însurăței… Și nu dovedește el să-și înceapă cuvântarea, că la un moment dat simte că cineva, de la spate, îi aruncă peste cap un fel de arcan și începe să-l strângă… era nuna cea mare, și mai mică de statură decât primul cosmonaut, așa că a fost nevoit să sară în sus ca să-și vadă gândul împlinit.

Din fotografia alăturată vedem că arcanul s-a dovedit a fi un prosop cu horboțică, dar reacția oaspetelui de onoare a fost cu totul alta decât s-a așteptat nuna cea mare și publicul din sală.

Nu știu, mare sau mică i-a fost spaima, dar știu că „legatul" lui Gagarin nu a fost prevăzut în scenariul organizatorilor și am văzut cu ochii mei că episodul l-a surprins… neplăcut pe bravul cosmonaut, pentru că a avut nevoie de o pauză ca să-și dea seama că în Cojușna nu-l paște nici un pericol și poate să-și reia cuvântarea…

Autor: Mihai Poiată

Tematic

Iuri Gagarin: Detalii memorabile despre vizita lui în Moldova
Vizita lui Gagarin în Moldova: amintirile martorilor oculari
În 1966, Iuri Gagarin a vizitat Moldova
Îndepărtatul an 1966: Ce a făcut în Moldova Iuri Gagarin
Mass-media: Gagarina a interpretat impecabil în semifinala „Eurovision”
Tagurile:
foto, Moldova, Cojusna, Gagarin


Știrile Zilei