17:11 25 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Vopsitul ouălor de Paște: master-class la redacția Sputnik

Paștele în Moldova: Cum să vopsim ouăle natural, fără otrăvuri din comerț

© Sputnik / Miroslav Rotari
Cultură
Sa primesc un link scurt
483 0 0

În interviul acordat Agenției Sputnik Moldova, maestrul în artă Lidia Cioban a vorbit despre legumele și condimentele care pot fi folosite la vopsitul ouălor de Paște.

CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. Tradițional, în săptămâna patimilor creștinii ortodocși încep pregătirile pentru sărbătorirea Paștelui: merg la biserică, țin post, cumpără produse pentru masa de sărbătoare.

Vopsirea ouălor de Paște cu coloranți naturali este o veche și frumoasă tradiție pe care dorim să o restabilim în Moldova, spune maestrul în artă Lidia Cioban. De regulă, moldovencele vopseau ouăle în Joia Mare. Astăzi pe piață poate fi găsită o mare varietate de coloranți chimici însă Lidia Cioban consideră că este foarte important ca gospodinele să utilizeze coloranți naturali pe care să-i pregătească singure.

Как готовить пасхальный яйца:  мастер-класс в редакции Sputnik
© Sputnik / Miroslav Rotari
Vopsitul ouălor de Paște: master-class la redacția Sputnik

Coloranții naturali nu imprimă ouălor nuanțe atât de aprinse precum vopselele chimice. În schimb, aceștia sunt absolut inofensivi, iar ouăle au o culoare delicată.

Din coji de ceapă și sfecla roșie se pot obține culori foarte frumoase, dacă dozezi cu atenție concentrația, menționează Lidia Cioban.

Astfel, cojile de ceapă pot da nuanțe de la oranj-deschis și roșu până la bordo-închis și maro. Depinde de concentrație și de cât timp sunt ținute ouăle în vopsea.

Topul produselor pentru vopsit

Galbenul-auriu poate fi obținut din infuzie de curcuma.

Как готовить пасхальный яйца:  мастер-класс в редакции Sputnik
© Sputnik / Miroslav Rotari
Vopsitul ouălor de Paște: master-class la redacția Sputnik

În apa fierbinte se adaogă 2–3 linguri mari de curcuma. Pentru ca nuanța să fie mai intensă, apa trebuie dată în clocot. În acest decoct pot fi colorate ouăle fierte deja, dar pot fi puse la fiert pentru colorare și ouăle crude (în acest caz, culoarea iese mai închisă).

Pentru culoarea verde se folosește fiertura de urzică sau spanac. Cu cât ouăle sunt fierte mai mult (însă nu mai mult de 20 de minute) sau se țin mai mult în decoct (pot fi lăsate pe noapte în frigider), cu atât culoarea este mai aprinsă.

Pentru obținerea culorii roz, ouăle fierte sunt ținute în suc de sfeclă. Iar dacă ouăle se fierb împreună cu sfecla și sunt lăsate apoi în zeamă pentru câteva ore, culoarea va deveni mai aprinsă.

Cum obținem ouă cu o coajă vopsită intens și uniform: pregătirea ouălor pentru vopsit.

  • După ce ouăle au fost fierte, ele trebuie spălate sub un jet de apă caldă și lăsate să se usuce.
  • Pentru ca ouăle să nu crape, ele nu trebuie să fie reci atunci când le punem în vopsea.
  • După ce au fost vopsite, ouăle se șterg cu ulei vegetal pentru luciu.

În zilele apropiate veți putea viziona pe site-ul Sputnik un master-class de încondeiere a ouălor cu ceară.

Paștele
© Sputnik / Nicolai Kibich
Paștele

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Decis: Începând cu 7 mai, toți elevii vor fi obligați să facă asta: Iată ce va urma
Cum vor funcționa spitalele în zilele de Paște și Paștele Blajinilor
Tagurile:
vopsit, ouă
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei