14:26 29 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.61
  • RUB0.28
  • RON4.06
  • UAH0.72
Cultură
Sa primesc un link scurt
421 0 0

Circul din Capitală ar putea fi reparat capital în scurt timp, anunță autoritățile. Iată când vor începe lucrările.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Clădirea Circului din Chișinău ar putea intra în reparație foarte curând. Subiectul a fost discutat de primarul Capitalei, Ion Ceban, cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Contactat de Sputnik Moldova, primarul general a spus că renovarea acestui edificiu se numără printre prioritățile Primăriei.

„Circul, pe lângă faptul că este o instituție culturală, este și un obiect istoric. Iar împreună cu Guvernul și ministerul de ramură ne propunem să amenajăm și să readucem la viață acest loc, pentru copii, pentru cetățeni, pentru oraș. Păcat că această instituție s-a risipit ani la rând sub ochii noștri”, a declarat Ion Ceban pentru Sputnik.
Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol a comunicat pentru Sputnik Moldova că în baza rezultatelor expertizei tehnice, în curând, va fi organizat un concurs pentru realizarea serviciilor de proiectare a lucrărilor de renovare a Circului.
„Circul este un edificiu simbol pentru Republica Moldova. Au fost demarate procedurile de clasare a acestui obiect și atribuirea statutului de monument”, a mai spus secretarul de stat al MECC.

În cadrul proiectului de renovare va fi utilizată copia digitală a clădirii, care a fost realizată cu ajutorul unui aparat laser de mare precizie.

„Echipamentul a măsurat distanțele dintre diferite elemente ale edificiului, cu exactitate de milimetri. Imaginea creată de computer în baza acestor date reproduce fidel construcția care poate fi analizată spațial”, precizează serviciul de presă al PNUD Moldova. De asemenea, modelul ar putea fi folosit, de exemplu, pentru crearea unui muzeu virtual al Circului.

1 / 3
Circul din Chișinău are o copie digitală 3D

Renovarea Circului se va face cu bani din cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Peste 1,5 milioane de euro din cele 2 milioane care vin de la Uniunea Europeană vor fi alocate pentru lucrările care ar urma să înceapă în luna iunie. Circul din Chișinău ar putea fi redeschis pentru public către sfârșitul lui 2021.

Tagurile:
patrimoniu arhitectural, patrimoniu național, Patrimoniu cultural, Chișinău, Circ


Știrile Zilei