03:28 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
Cultură
Sa primesc un link scurt
8310

În toată țara astăzi au loc evenimente culturale dedicate celei de-a 222-a aniversări a nașterii marelui poet rus A.S. Pușkin.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Capitala Moldovei găzduiește evenimentele dedicate celei de-a 222-a aniversări a nașterii poetului rus Alexandru Sergheievici Pușkin și Zilei limbii ruse.

Ceremonia oficială este organizată în parcul central Ștefan cel Mare, unde se planifică depunerea florilor la bustul marelui poet rus A. S. Pușkin.
Din 1820 până în 1823, scriitorul s-a aflat în Basarabia. Tim de trei ani, cât a fost aici, poetul a scris mai bine de 160 de poezii.  Cel mai cunoscut monument al poetului se află în grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău. Bustul este de bronz și a fost turnat, în mărimi naturale, de sculptorul Alexandr Opekușin. Este copia exactă a statuii lui Pușkin din Moscova și cel mai vechi monument din Chișinău.
Decizia de a organiza Ziua Limbii Ruse ca una dintre limbile oficiale ale ONU a fost luată pentru prima dată în cadrul unei reuniuni a Departamentului de Informații Publice a Secretariatului ONU din 20 februarie 2010, în ajunul Zilei Internaționale a limbii materne, ca parte a programului pentru dezvoltarea multilingvismului și pentru păstrarea diversității culturale. Unul dintre obiectivele acestui program este menținerea egalității tuturor celor șase limbi oficiale ale ONU (engleză, arabă, spaniolă, chineză, rusă și franceză), precum și creșterea gradului de conștientizare a istoriei și culturii fiecărei limbi.

La 6 iunie 2011, președintele Rusiei a semnat un decret privind sărbătorirea anuală a Zilei Limbii Ruse în Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Mesajul Zinaidei Greceanîi, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin
În Chișinău a fost marcată Ziua Limbii Ruse de ziua de naștere a lui Pușkin
Tagurile:
Ziua de naștere a lui Pușkin, Pușkin

Știrile Zilei